Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Arheologii au descoperit o așezare Maya veche de 1.000 de ani în centrul Belizei
Articole online

Arheologii au descoperit o așezare Maya veche de 1.000 de ani în centrul Belizei

așezare

Arheologii au descoperit o așezare Maya veche de 1.000 de ani în centrul Belizei

Prin studierea ceramicii găsite în interiorul mai multor structuri, echipa a datat situl în perioada clasică timpurie, între 250 și 600 d.Hr. Această perioadă a marcat apogeul construcțiilor la scară largă și al urbanismului, înregistrarea inscripțiilor monumentale, și a demonstrat o dezvoltare intelectuală și artistică semnificativă în întreaga lume mayașă.

Structurile au podele din ipsos și o colecție de vase domestice pentru gătit, mâncat și depozitat, în timp ce mai multe structuri conțineau unelte agricole din chert (o rocă cristalină care seamănă cu silexul) și exemple de manos și metates pentru măcinarea porumbului în podea.

Deși era în primul rând o comunitate agricolă, secțiuni din pădurea înconjurătoare au fost aparent lăsate intacte pentru reproducerea animalelor, fapt evidențiat de descoperirea de oase de animale.

Una dintre clădiri pare să funcționeze ca o casă de întâlnire sau o structură ceremonială. Clădirea a fost construită folosind pietre uniformizate și tencuială din calcar alb. În interior, echipa a găsit 15 vârfuri de săgeți din chert, ceea ce sugerează că acestea au fost folosite pentru ofrande ceremoniale în timpul adunărilor rituale.

De asemenea, a fost dezgropată și o movilă platformă substanțială care avea patru structuri construite pe vârf. Pe baza altor situri mayașe, este probabil ca platforma să fi fost rezervată pentru elita așezării, care trăia adesea pe movilele ridicate împreună cu familiile lor extinse.

Registration

Aici iti poti reseta parola