Adevărul din spatele dispariție civilizației
Civilizația Mayașă nu avea un lider central, cum era împăratul și nu erau prezenți într-un singur loc. Vechea civilizație consta din numeroase state mici, fiecare centrat în jurul unui oraș. În timp ce aceste orașe-state împărtășeau asemănări în cultură și religie, fiecare avea proprii lideri locali, unii mai puternici decât alții.
Populația s-a extins și înspre Chicen Itza, care atunci când s-a prăbușit din cauza unei secete îndelungate, orașul Mayapan a început să prospere. „Mayapan avea domni, preoți, sute de cărți hieroglifice religioase și un panteon al zeităților”, a spus Marilyn Masson, profesor de antropologie la Universitatea din New York. „O mare parte din ceea ce știm despre religia Mayașă provine din cărți scrise în vremea Mayapan și din populațiile descendente care au întâlnit și au supraviețuit contactului cu alte popoare”.
Conform diferitelor analize, mai multe secete severe au fost cauza pentru care civilizația a dispărut. „Din moment ce civilizația s-a bazat pe rezervoarele urbane pentru a atrage supuși în timpul sezonului uscat pentru a avea acces la apa potabilă, recoltele au eșuat, iar așa-zișii conducători și-au pierdut puterea.”
Problemele întâmpinate din cauza secetei i-a făcut pe oameni să-și piardă încrederea în conducătorii lor. Secetele combinate cu turbulențele politice au perturbat agricultura, sistemele de stocare a apei și risipirea resurselor de război.
Civilizația Mayașă nu a dispărut
Acest model de declin a continuat pe întreaga perioadă a conflictului european, aducând adesea la declinul unei zone, în timp alte zone creșteau. După ce ultimul stat Mayașă a fost cucerit de spanioli în 1697, poporul Mayașă a continuat să suporte discriminările puterilor care au preluat conducerea statelor.
„Este cu adevărat important să fie înțeles cum s-au prăbușit orașele în care trăia civilizația Mayașă și cum s-a transformat cultura acestora, fără ca populația să fi dispărut. Civilizația Mayașă nu a dispărut întru totul, ci s-a transformat în ceea ce observăm acum în America Centrală.”