Evenimentul Istoric > Articole online > Rolul statuilor Moai din Insula Paştelui, în fine, dezvăluit
Articole online

Rolul statuilor Moai din Insula Paştelui, în fine, dezvăluit

Statuile Moai fac parte din peisajul insulei de sute de ani. Însă motivul pentru care au fost ridicate a fost întotdeauna un mister.

Existenţa lor este o minune a ingeniozităţii umane, iar semnificaţia lor, o sursă de mister, scrie heritagedaily.com.

Anne Van Tilburg, directoarea proiectului Easter Island Statue Project din Insula Paştelui, care a investigat aceşti monoliţi timp de treizeci de ani, a format o echipă de studiu împreună cu geoarheologul şi specialistul în sol Sarah Sherwood.

Timp de cinci ani, specialiştii au studiat două dintre aceste sculpturi ale vulcanului Rano Kau, originea a 95 la sută din cei peste 1.000 de Moai ai insulei.

Dintre aceştia, un monolit denumit RR-0001-156 este unul dintre cei trei monoliţi unici al căror corp este împodobit cu o serie de petroglife.

Studiu

Cercetătorii – care au publicat rezultatele studiului în Journal of Archaeological Science – au efectuat teste de laborator ample prin prelevarea de probe din solul carierei, dovedind existenţa unor alimente precum banane, taro (Colocasia esculenta) şi cartofi dulci (Ipomoea batatas).

Analiza acestor rămăşiţe demonstrează că, pe lângă faptul că a servit drept exploatare minieră şi loc pentru a sculpta statui, vulcanul Rano Kau a fost şi o zonă agricolă productivă.

În acea perioadă, utilizarea pământului s-a schimbat în întreaga insulă şi au fost dezvoltate grădini laborioase în stâncă pentru a creşte productivitatea solului în timp ce fertilitatea acestuia scădea.

În contrast puternic cu împrejurimile sale, Rano Kau a avut (şi are încă) soluri extrem de fertile şi este locul unde a apărut satul Orongo, unde se efectuau ritualuri intense centrate pe fertilitate.

Fertilitate

Echipa lui Van Tilburg afirmă că întreaga comunitate a Insulei Paştelui credea că statuile sunt capabile să producă fertilitate în domeniul agricol, astfel încât conducerea insulei a ordonat masiv fabricarea acestora. „Săpăturile noastre ne lărgesc perspectiva despre Moai şi ne încurajează să ne dăm seama că nimic, oricât de evident ar fi, nu este exact ceea ce pare. Cred că noua analiză umanizează procesul de producţie al moai”, a afirmat Van Tilburg într-un comunicat.

Şi, într-adevăr, aşa a fost, potrivit rezultatelor analizelor lor, care arată că „împreună cu aprovizionarea cu apă dulce, munca în carieră sporea fertilitatea şi producţia de alimente”, a declarat Sherwood în Heritage Daily.

„Solurile carierei sunt bogate în argilă creată de uzura tufului lapilli (rocă locală) atunci când muncitorii extrăgeau rocile adânci şi sculptau Moai”, susţine Van Tilburg.

Solul

Chimia solului a arătat niveluri ridicate de elemente care sunt esenţiale pentru creşterea plantelor şi pentru producţii mari.

„În orice alt loc al insulei, solul se erodează rapid, însă în carieră, cu fluxul său constant de mici fragmente de rocă generate de procesul de extracţie, există un răspuns perfect: sistemul de apă, îngrăşăminte naturale şi nutrienţi ”, a afirmat Sherwood.

Van Tilburg a condus primele săpături legale de Moai în Rano Kau încă din 1955. Monoliţii aflaţi în studiu, care au fost aproape complet acoperiţi de pământ, au fost descoperiţi într-o poziţie verticală, unul pe un piedestal şi celălalt într-o gaură adâncă.

Potrivit cercetătorilor, ambii erau destinaţi să rămână acolo. „Acest studiu modifică radical ideea că toate statuile în picioare din Rano aşteptau să fie transportate afară din carieră”, a spus Van Tilburg. „Acestea şi probabil şi alte statui Moai verticale din Rano Raraku au fost organizate pentru a garanta natura sacră a propriei cariere. Moai au fost fundamentali pentru ideea de fertilitate şi, în credinţa Rapa Nui, prezenţa lor aici a stimulat producţia produselor agricole”, a subliniat acesta.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola