Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Apucăturile electorale și bahice ale Kneazului, un prefect al Bucureștilor cum n-a mai fost altul
Articole online

Apucăturile electorale și bahice ale Kneazului, un prefect al Bucureștilor cum n-a mai fost altul

,,Nu mă satur de anecdotele despre prinţul Moruzi, care a fost multă vreme prefect de poliţie, un prefect de poliţie cum noi nu vom cunoaşte niciodată.

A fost un petrecăreţ care bătea toate restaurantele de lux. Bând din belşug, râzând în gura mare de rapoartele pipărate pe care i le dădeau în fiecare dimineaţă comisarii săi despre păcatele de peste noapte ale bucureştenilor, acest mare senior chefliu şi despot era iubit de toţi şi foarte ascultat.

Dacă avea să se plângă de vreun comisar de poliţie din provincie, îl chema la telefon la primăria locului şi discuţia începea:

-E primarul?

-Chiar el, Înălţimea-Voastră.

-Cheamă-mi-l pe comisarul de poliţie.

-E de faţă, Înălţimea-Voastră.

-Bine. Dă-i o palmă din partea mea… dă-i o palmă, îţi spun, ca să se-nveţe minte… Mai tare… nu aud… loveşti ca o fetiţă… Să fie într-un ceas bun, acum te aud!

Dădea la Herăstrău petreceri-monstru cu lăutari şi femei uşoare. În zori, invitaţii care se pregăteau să se-ntoarcă acasă se văzură odată înconjuraţi de un cordon de poliţie; nu li se dădu voie decât să transmită un mesaj în oraş pentru familiile lor… Prinţul îi păstră astfel la chefuit vreme de două nopţi.

Când izbucnea unul dintre acele mari incendii la care asista în persoană, de îndată ce focul era stins, prefectul punea să se deschidă, în ciuda orei târzii, grădinile vreunei cârciumi adormite, scula toate femeile din cartier şi improviza, pe lângă ruinele fumegânde, pentru prieteni şi pentru sine, un chef ce dura până la ziuă”.

Urmaș de Domni

Dimitrie Moruzi s-a născut la 25 mai 1847, fiind descendent al cunoscutei familii fanariote care a dat doi domnitori.

Înainte de a ajunge prefect al Poliţiei Capitalei, Dimitrie Moruzi a urmat studii la Paris, fiind bacalaureat al „Şcolii de Arte şi Meserii”.

Îmbrăţişează cariera armelor, dar abandonează această profesie, prea strictă pentru apucăturile sale. Intrat în politică în 1871, fiind subprefect în plasa Berhometele, judeţul Dorohoi, apoi primar al comunei Vârful Câmpului.

De la debut şi până la prefect al judeţului nu mai e decât un hop, şi ocupă această demnitate din 1876 şi până la 20 martie 1885, când este numit prefect al Poliţiei Capitalei.

 

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola