Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Apucăturile electorale și bahice ale Kneazului, un prefect al Bucureștilor cum n-a mai fost altul
Articole online

Apucăturile electorale și bahice ale Kneazului, un prefect al Bucureștilor cum n-a mai fost altul

Un important elector – adică organizator de alegeri – era pe vremuri principele Dim. Moruzzi, fost prefect al Capitalei – Kneazul, cum i se zicea pe atunci.

Pe_vremea aceea „a merge la Cernăuţi” însemna a călători în străinătate. Capitala Bucovinei era cel mai apropiat oraş civilizat din Apus.

Dar, la întoarcerea în ţară, trăsurile au fost oprite la frontieră. Vameşii făcând percheziţie „au găsit” ţigări şi tutun austriac prin buzunarele călătorilor şi în trăsuri. O cantitate mare de ţigări a fost găsită, mai ales, prin buzunarele farmacistului Haque.

-Dar eu nu fumez! N-am cumpărat nici o ţigară la Cernăuţi. Nu înţeleg cum de a ajuns tutunul prin toate buzunarele mele,  se văicărea el, aproape plângând.

Dar vameşii erau implacabili.

„Contrabandiştii”,  inclusiv Haque, care, este adevărat, nu era nici fumător, nici alegător, au fost arestaţi. Vina a fost considerată ca fiind foarte gravă şi în acest senz au fost redactate procese verbale.

„Contrabandiştii” au fost ţinuţi arestaţi câteva zile, până după trecerea alegerilor. Apoi li s-a dat drumul.

Haque, care n-a înţeles nimic din toate cele întâmplate, s-a văitat tot timpul, atât în închisoare, cât şi după asta. când povestea ciudata aventură:

– Dar un lucru nu înţeleg, frate – spunea el tuturor – cum de s-a găsit tutun prin buzunarele mele! Eu în viaţa mea n-am fumat o ţigară!

E de prisos să explic că totul a fost o farsă politică, pusă la cale de principele Moruzi.

Paul Morand despre Kneaz

În cartea ,,Bucureşti” (1935), scriitorul şi diplomatul francez Paul Morand, cunoscător al realităţilor româneşti, scrie despre Moruzi:

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola