Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Aprovizionarea masivă cu materiale militare și sprijinul politic acordat de Ungaria pentru OEP
Articole online

Aprovizionarea masivă cu materiale militare și sprijinul politic acordat de Ungaria pentru OEP

Ceaușescu

Telegrama de la Ambasada României la Cairo către Ministerul Afacerilor Externe, 264.451, 21 aprilie 1972, Secret.

Aprovizionarea masivă cu materiale militare și sprijinul politic acordat de Ungaria pentru OEP

Într-un raport secret, consulul României la Alexandria dezvăluie detalii uluitoare despre livrările masive de materiale către Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Acest document dezvăluie nu numai aprovizionarea în sine, ci și conversațiile intense purtate între membrii OEP și alte țări din blocul estic, precum Polonia, Ungaria și Cehoslovacia.

Consulul României la Alexandria, Nicolae Frîncu, a raportat următoarele aspecte:

„1. În zilele de 16 și 17 aprilie, în portul Alexandria au fost descărcate de pe o navă poloneză cantități importante de materiale militare pentru OEP, printre care autoturisme de stație, ambulanțe Skoda fabricate în Cehoslovacia, lăzi cu muniție pentru armament ușor, grenade, mine de câmp etc. Aceste materiale au fost apoi preluate de doi reprezentanți ai OEP care sunt desemnați permanent la Alexandria pentru a se ocupa de astfel de chestiuni. Consulul cehoslovac Frantisek Buzek a asistat la procesul de descărcare.”

Consulul polonez la Alexandria – Walerian Dryzalowski a confirmat destinația materialelor menționate anterior

„2. Conform informațiilor pe care le-am cules, la 19 aprilie a avut loc la Cairo o întâlnire între Bela Biszku, membru al Biroului Politic al Partidului Socialist al Muncitorilor din Ungaria, și un membru al Comitetului Executiv al OEP.

Bela Biszku a reafirmat poziția guvernului maghiar de a continua să sprijine, atât politic, cât și material, mișcarea de eliberare a Palestinei.

Reprezentantul OEP ar fi arătat că au nevoie urgentă de haine, armament ușor și muniție, cerându-le maghiarilor să le ofere [OEP] un astfel de ajutor. Bela Biszku a promis că, la întoarcerea sa în Ungaria, va informa conducerea partidului maghiar și va oferi [palestinienilor] un răspuns.”

Evenimentele și relațiile politice descrise în conținutul telegramei de mai sus demonstrează angajamentul și implicarea Ungariei în sprijinirea Organizației pentru Eliberarea Palestinei. Aprovizionarea masivă cu materiale militare și susținerea politică acordată de Ungaria reprezintă doar câteva exemple ale sprijinului internațional extins pentru cauza palestiniană. 

Sursa: Wilson Center, Arhivele Digitale

 

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola