În prostia și cruzimea sa fără de margini, Moghioroș a debitat atunci criminala sentință: „Vacilor le sunt mâncate coarnele de cai!”.
Așa justifica el lipsa furajelor pentru vaci, încercând să ocolească realitatea că naționalizarea pământurilor și colectivizarea forțată a țăranilor erau adevăratele cauze ale dezastrului agriculturii comuniste.
Mai simplu, el spunea că fânul de cea mai bună calitate era dat cailor, iar taurinele dădeau tot mai puțin lapte și carne din această cauză.
Așa că a hotărât tăierea tuturor cailor.
La Gospodăriile Agricole de Stat (GAS) s-a transmis ordinul să fie tăiați toți caii și să fie dați ca hrană la porci, iar oasele să fie aruncate într-o groapă cu var, pentru ca oameni din comisia raională să poată verifica îndeplinirea ordinului.
Statistica arată că au fost omorâți în jur de 800.000 de cai în România.
Ca să fie tacâmul complet, comuniștii au desființat hergheliile de la Mangalia, Făgăraș, care creștea lipițani vestiți și căutați în Europa, Bonțida și Rușeți.
La Comintern
Animalul care a dat ordinul omorârii cailor venise pe lume la 23 octombrie 1911, în Salonta Mare, pe atunci în Austro-Ungaria.
Cu patalamaua de lăcătuș în buzunar, în loc să se apuce de muncă cinstită, la 18 ani a devenit membru al UTC și al Partidului Comunist din România, unde a deținut funcții de conducere.
A activat în exterior ca agent al Comintern-ului.
A fost judecat la Craiova și închis, pentru activitate comunistă ilegală, între 1936-1944.
După 1944 a condus activitatea PCR în județele Hunedoara și Mureș și a avut un rol important în procesul de colectivizare a agriculturii.
El este cel care a emis ordinul de arestare a chiaburilor.
După 1948 devine membru în Biroul Politic al CC al Partidului Muncitoresc Român, secretar al CC al PMR (1948-1954, 1965-1969), membru al CC al PMR, președinte al Comitetului de Stat pentru Colectarea Produselor Agricole (1950-1951), prim-vicepreședinte și vicepreședinte al Consiliului de Miniștri (1954-1965).
În anul 1953 a fost numit șeful comisiei de partid care s-a ocupat de cercetarea cazului Anei Pauker.
A scăpat cu viață din accidentul de avion de pe aeroportul Vnukovo, de lângă Moscova, din 4 noiembrie 1957, în care au murit ministrul de externe Grigore Preoteasa și trei membri ai echipajului.
Moghioroș l-a salvat, în 1961, pe Dej de la debarcare din funcția de prim-secretar al partidului, pusă la cale de Iosif Chișinevschi și Miron Constantinescu, cu sprijinul lui Constantin Pârvulescu.
Ceaușescu și cancerul l-au terminat
Nicolae Ceaușescu, care cumulase funcțiile supreme în partid și stat, a luat, în decembrie 1967, decizia de a se debarasa de liderii comuniști din vechea generație, care îi puteau periclita poziția.
Pe 8 decembrie 1967 a avut loc Plenara CC al PCR, care i-a trecut în funcții decorative pe Chivu Stoica, Alexandru Drăghici, Alexandru Bârlădeanu și Gheorghe Apostol.
Cu aceeași ocazie, a fost eliberat din funcția de secretar al CC și veteranul Alexandru Moghioroș, pe motiv de boală, deoarece era suferind de cancer.
A murit în 1969 și a fost înmormântat în Mausoleul liderilor comuniști din Parcul Carol.
În 1991, când mausoleul a fost dezafectat, osemintele i-au fost mutate.