Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Apariția KKK la 24 decembrie 1865
Articole online

Apariția KKK la 24 decembrie 1865

Ku Klux Klan

Apariția KKK la 24 decembrie 1865

KKK a crescut rapid de la o frăție socială secretă la o forță paramilitară hotărâtă să anuleze activitățile progresiste ale guvernului federal din perioada Reconstrucției în Sud, în special politicile care au sporit drepturile populației locale de culoare.

Numele Ku Klux Klan a fost derivat din cuvântul grecesc kyklos, care înseamnă „cerc”, și din cuvântul scoțian-gaelic „clan”, care a fost probabil ales de dragul aliterației. Sub o platformă de superioritate rasială a albilor, grupul a recurs la violență ca mijloc de respingere a Reconstrucției și a emancipării afro-americanilor. Fostul general confederat Nathan Bedford Forrest a fost primul mare „vrăjitor” al KKK. În 1869, a încercat fără succes să desființeze Klanul după ce a început să critice violența excesivă a acestuia.

Cel mai important în comitatele în care rasele erau relativ egale ca număr, KKK s-a angajat în raiduri teroriste împotriva afroamericanilor și a republicanilor albi pe timp de noapte, folosind intimidarea, distrugerea proprietății, atacul și crima pentru a-și atinge scopurile și a influența alegerile viitoare.

În câteva state din sud, republicanii au organizat unități de miliție pentru a desființa Klanul

În 1871, Congresul a adoptat legea Ku Klux Act, autorizându-l pe președintele Ulysses S. Grant să folosească forța militară pentru a suprima KKK. Legea Ku Klux Ku a dus la plasarea a nouă comitate din Carolina de Sud sub legea marțială și la mii de arestări. În 1882, Curtea Supremă a Statelor Unite a declarat Legea Ku Klux Act neconstituțională, dar până atunci Reconstrucția se încheiase, iar KKK s-a retras pentru moment.

Secolul XX a fost martorul a două renașteri ale KKK: una ca răspuns la imigrația din anii 1910 și 1920 și alta ca răspuns la mișcarea pentru drepturile civile ale afro-americanilor din anii 1950 și 1960. Diferite secțiuni ale KKK există încă în secolul XXI. Violența supremației albilor, în general, este din nou în creștere în America. Mai multe evenimente de profil înalt, inclusiv împușcăturile din 2015 de la biserica din Charleston, mitingul „Unite the Right” din 2017 din Charlottesville, Virginia, împușcăturile din sinagoga din Pittsburgh din 2018 și împușcăturile din 2019 dintr-un Walmart din El Paso, Texas, au fost toate alimentate de supremația albă și de rasism.

Ku Klux Klan

Registration

Aici iti poti reseta parola