Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Generalul Nathan Bedford Forrest renunță să mai fie marele vrăjitor al Ku Klux Klan
Articole online

Generalul Nathan Bedford Forrest renunță să mai fie marele vrăjitor al Ku Klux Klan

KKK s-a transformat rapid de la o fraternitate socială secretă la o forță paramilitară îndreptată spre blocarea reconstrucției guvernului federal în sud, în special a politicilor care dădeau drepturi egale cu ale albilor populației afro-americane, după Războiul de Secesiune.

Numele Ku Klux Klan a fost format din cuvântul grecesc kyklos, care înseamnă cerc, și din cuvântul scoțian-gaelic clan.

Folosind filozofia superiorității rasei albe, grupul a folosit violența ca mijloc de blocare a Reconstrucției și a drepturilor date afro-americanilor. Fostul general confederat Nathan Bedford Forrest a fost primul mare vrăjitor al KKK.

În 1869, a încercat fără succes să desființeze organizația după ce a criticat violența excesivă a Klan-ului și a părăsit organizația.

KKK s-a angajat în raiduri teroriste împotriva afro-americanilor și a unioniștilor albi noaptea, folosind intimidarea, distrugerea proprietăților, atacurile și crimele pentru a-și atinge obiectivele și a influența viitoarele alegeri.

În câteva state din sud, unioniștii au organizat unități de miliție pentru a distruge Klan-ul.

În 1871, Legea Ku Klux adoptată de Congres l-a autorizat pe președintele Ulysses S. Grant să folosească forța militară pentru a desființa KKK.

Legea Ku Klux a dus la instituirea legii marțiale în Carolina de Sud, care a avut ca effect mii de arestări.

În 1882, Curtea Supremă a SUA a declarat legea Ku Klux neconstituțională, dar până atunci Reconstrucția se încheiase și KKK s-a retras, pentru un timp.

Secolul al XX-lea a fost martor la două renașteri ale KKK: una ca răspuns la imigrația din anii 1910 și 1920 și alta ca răspuns la mișcarea afro-americană pentru drepturile civile din anii 1950 și 1960.

Diferite rămășițe ale KKK există încă în secolul XXI.

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola