Șeful NATO a avertizat că, dacă negocierile eșuează, alianța militară occidentală este pregătită pentru „un nou conflict armat în Europa”.
Pregătiri de război cu Rusia?
În interviul acotrdat Financial Times, Stoltenberg a declarat:„Cunosc istoria Rusiei. De secole au trecut prin conflicte cu vecinii lor. Dar Rusia are o alternativă: să coopereze, să lucreze cu NATO”.
Este posibil să găsim împreună o cale, o cale politică de urmat și, de asemenea, să răspundem preocupărilor Rusiei… dar există întotdeauna riscul unui conflict”, a spus el. „Descurajarea NATO este credibilă și puternică… Trebuie să sperăm și să muncim din greu pentru ce este mai bun, dar să ne pregătim pentru ce este mai rău”.
Ce carte va juca Biden?
În weekend, au apărut declarații pesimiste din partea oficialilor administrației Biden, care au părut să contrazică informațiile de săptămâna trecută în care se vehicula că administrația de la că Casa Albă ar putea fi pregătită să îi ofere lui Putin o reducere a forțelor americane staționate în Europa de Est.
Retorica americană s-a intensificat prin promovarea unei „opțiuni” americane de a impune controale stricte la exporturile către Rusia. Astfel de controale ar implica restricții asupra tehnologiei și electronicelor sensibile, potrivit Reuters, în scenariul în care Putin ar ordona o ofensivă în Ucraina.
Aceste restricții , potrivit unui oficial care a vorbit cu Reuters sub protecția anonimatului, ar viza „să priveze Rusia de microelectronica realizată sau bazată pe software-ul sau tehnologia americană”.
Din partea Rusiei, rămâne cererea cheie ca NATO să ofere garanții legale că nu se va mai extinde spre est și că angajamentele verbale anterioare făcute Ucrainei și Georgiei pentru eventuala aderare la NATO să fie definitiv anulate.
„Ne așteaptă o serie lungă de negocieri”
Cu doar câteva ore înainte de discuțiile de luni, Stoltenberg a avut o conferință de presă comună cu vicepremierul ucrainean Olga Stefanișina. „Este posibil să se încheie acorduri cu Rusia”, a spus el, dar a avertizat că, dacă se va ajunge eventual la un acord, cel mai probabil acesta va fi rezultatul unui proces prelungit de negocieri.
„Nu cred că ne putem aștepta ca aceste întâlniri să rezolve toate problemele. Ceea ce sperăm este că putem conveni un acord asupra unei căi de urmat, să putem conveni asupra unei serii de întâlniri, că putem conveni asupra unui proces . „, a spus Stoltenberg, citat de zerohedge.com.