Evenimentul Istoric > Articole online > De ce l-a ales Boris Elţîn tocmai pe Vladimir Putin drept succesor?
Articole online

De ce l-a ales Boris Elţîn tocmai pe Vladimir Putin drept succesor?

Fostul preşedinte rus Boris Elţîn a văzut în Vladimir Putin persoana care să îi continue reformele liberale, afirmă fostul şef al Administraţiei Prezidenţiale de la Moscova, citat de b92.net.

„Era important pentru Elţîn ca Putin să aparţină unei generaţii diferite, pentru că ţara nu ar fi trebuit lăsată pe mâna celor care au condus-o în timpul Uniunii Sovietice”, a declarat Valentin Iumaşev, într-un interviu acordat la Centrul Prezidenţial Elţîn din Ekaterinburg.

Ginerele lui Elţîn

Valentin Iumaşev a condus Administraţia Prezidenţială între 3 martie 1997 şi 12 decembrie 1998, în timpul preşedinţiei lui Boris Elţîn, şi s-a căsătorit cu fiica acestuia, Tatiana.

El a subliniat faptul că Elţîn acorda o mare importanţă trăsăturilor de caracter ale succesorului său şi că vedea în Putin o persoană rezonabilă, un bărbat capabil să ia decizii bune şi să continue reformele liberale.

I-a creat un avantaj

Iumaşev a mai explicat şi faptul că Elţîn a demisionat cu şase luni înaintea alegerilor prezidenţiale, pentru a-i da lui Putin un avantaj în faţa lui Evgheni Primakov şi a lui Iuri Luşkov, pentru a fi mai sigur de victorie”.

”Acest proiect, în care a pus mult suflet, a fost, pentru el, precum nașterea fiului său. Nu vă puteți imagina cât s-a bucurat în ziua de 31 decembrie 1999, o zi care ar fi trebuit să fie una dintre cele mai grele, pentru el”, a subliniat consilierul liderului rus.
„Aş vrea să renunţ la putere într-un moment bun, aşa că… În primul rând, situaţia în Rusia este bună şi se îmbunătăţeşte pe zi ce trece”, a spus atunci Boris Elţîn, notează digi24.ro.

Surpriza de Anul Nou

În seara zilei de 31 decembrie 1999, în locul mesajului de Anul Nou al preşedintelui, televiziunea publică din Rusia a transmis o înregistrare în care Vladimir Putin anunţa demisia lui Boris Elţîn.

Vladimir Putin: „Dragi prieteni, în ajun de An Nou, eu, împreună cu familia şi prietenii mei, aşteptam, la fel ca voi, să auzim mesajul preşedintelui rus, Boris Nikolaievici Elţîn. Nu s-a întâmplat asta. Astăzi, în 31 decembrie 1999, primul preşedinte al Rusiei a decis să demisioneze.”

Confirmare

Fostul prieten al președinteluiu rus Vladimir Putin, Serghei Pugacev, a declarat în cadrul uni interviu acordat canalul rus, Rain, că decizia privind succesorul lui Boris Elțin la funcție de președinte al Rusiei a fost luată de el (Pugacev), consilierul şi fiica lui Elțin, Tatiana Diacenko şi şeful administraţiei prezidenţiale, Valentin Iumaşev, scrie Deschide.md.

Potrivit omului de afaceri, exista un cerc restrâns de oameni care au decis cine va deveni preşedinte după Elţin. Pugacev afirmă că decizia a fost luată în defavoarea principalului concurent al lui Putin, fostul şef de la Interne, Serghei Stepaşin.

În interviu Pugacev susține că Putin 1999 nu vroia să fie preşedinte, pentru că acesta niciodată nu a fost „prima persoană” şi nici nu a fost şef peste cineva. Însă cu timpul ”prins gustul şi a început să-i placă enorm acest lucru”.

Putin nu se considera pregătit

„Putin a fost băgat în această istorie ca director al FSB. Aceasta era, aş spune, figura cheie, reprezentantul structurilor de forţă”, a adăugat Pugacev.

Lenta.ru amintește că, în iunie, Putin a declarat că decizia de a accepta propunerea lui Boris Elțîn, de a-l înlocui în funcția de șef al statului, a fost una corectă.

În același timp, el a recunoscut că, atunci, nu i-a fost ușor să ia această hotărâre, pentru că nu se considera pregătit pentru o asemenea provocare.

De altfel, în același interviu, Iumașev a dezvăluit că, la sfârșitul anilor ’90, Putin – care era șeful direcției de control a Administrației Elțîn – se gândea să iasă din politică.

Se plângea că programul era prea încărcat și că nu avea liber nici măcar în weekend.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola