Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Analiza unui vas vechi de 2.000 de ani dezvăluie că vechii egipteni consumau droguri halucinogene amestecate cu sânge uman
Articole online

Analiza unui vas vechi de 2.000 de ani dezvăluie că vechii egipteni consumau droguri halucinogene amestecate cu sânge uman

Egipt

Analiza unui vas vechi de 2.000 de ani dezvăluie că vechii egipteni consumau droguri halucinogene amestecate cu sânge uman

Un cult egiptean antic dedicat unei divinități cunoscute sub numele de Bes consuma o băutură mixtă ciudată pentru practicile lor rituale: un amestec de alcool, miere, sânge uman și plante halucinogene. Ciudata practică de cult a fost dezvăluită datorită unei analize chimice aprofundate a unui vas antic Bes.

„Am reușit să identificăm cu succes prezența diferitelor substanțe nutraceutice, psihotrope, medicinale și biologice, aruncând lumină asupra diverselor componente ale unui preparat lichid folosit pentru practici rituale în Egiptul ptolemeic”, au scris cercetătorii.

Prin analizele lor, aceștia au făcut câteva observații interesante. În primul rând, ei au descoperit prezența unor urme de Peganum harmala și Nymphaea caerulea – mai cunoscute sub numele de ruda siriană și nufărul albastru, ambele cu efecte psihotrope și medicinale.

Cercetătorii au observat că semințele de ruda siriană „produc cantități mari de alcaloizi harmină și harmalină, care induc viziuni asemănătoare viselor”.

Chiar și astăzi, ruda siriană este uneori combinată cu alte plante, cum ar fi mimoza, pentru a crea efecte psihedelice similare cu cele produse de ayahuasca.

„În plus”, au scris cercetătorii, „identificarea fluidelor umane sugerează implicarea lor directă în aceste ritualuri”.

Cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi de „lichid fermentat pe bază de fructe și alte ingrediente, cum ar fi mierea sau jeleul regal”

În ceea ce privește „lichidele umane” pe care cercetătorii le-au găsit în vază, aceștia au identificat sânge și lapte matern. Este probabil că băutura și agenții de îndulcire au fost folosiți pentru a masca gustul unora dintre elementele mai neplăcute ale amestecului.

Potrivit Ancient Origins, Bes, o divinitate jumătate felină, jumătate umană, era venerată ca spirit protector despre care se spune că avea puterea de a-și proteja închinătorii de intențiile rele. Bes era considerat a fi deosebit de protector față de mame și copii.

Elixirul antic băut de adoratorii lui Bes era de obicei băut în căni de ceramică decorate cu capul lui Bes, ceea ce le-a permis cercetătorilor să identifice originile vasului pe care l-au examinat.

„Deoarece figura lui Bes era venerată ca un geniu protector, s-ar putea presupune că lichidul băut din aceste căni era considerat benefic”, au scris cercetătorii.

Vasul folosit în studiu, datat în secolul al II-lea î.Hr., se afla în colecția egipteană a Muzeului de Artă Tampa din Florida, unde cercetătorii americani și italieni au efectuat o analiză amănunțită folosind cromatografia lichidă cu spectrometrie de masă în tandem (LC-MS/MS). Această tehnică chimică combină capacitățile de separare fizică ale cromatografiei lichide cu capacitățile de analiză a masei ale spectrometriei de masă.

Cromatografia lichidă separă amestecuri cu mai multe componente, permițând ca acestea să fie analizate individual, în timp ce spectrometria de masă oferă informații spectrale care pot fi utilizate pentru a ajuta la identificarea (sau confirmarea identității) fiecăruia dintre aceste componente separate prin determinarea greutății moleculare a acestora.

Acest proces le permite cercetătorilor să știe nu doar ce a intrat în băutură, ci și din ce a fost făcut fiecare component adăugat la aceasta.

Totuși, dincolo de chimia lucrurilor, acest studiu evidențiază o componentă unică a vieții în Egiptul antic. În timp ce panteonul zeilor egipteni antici a fost relativ bine documentat de-a lungul istoriei, o mare parte din specificul practicilor religioase ale egiptenilor antici rămâne un mister.

După cum au scris cercetătorii în studiu, „Acest studiu multidisciplinar evidențiază complexitatea culturilor antice și interacțiunile lor cu substanțele psihoactive, medicinale și nutraceutice”.

Registration

Aici iti poti reseta parola