În mitologia greacă, ea este adesea însoțită de fiul ei înaripat, Eros.
Există două versiuni ale nașterii Afroditei, prima fiind că ea s-a născut din unirea lui Zeus cu Dione.
În timp ce a doua versiune este că s-a născut din spuma mării, produsă de organele genitale lui Uranus, tăiate de fiul acestuia, Cronos.
Indiferent de modul în care a venit pe lume, singurul lucru pe care toate miturile îl spun este că frumusețea ei i-a fascinat zeii Olimpului.
Prin urmare, pentru a o împiedica pe Afrodita să creeze probleme între zeii bărbați, Zeus a căsătorit-o cu șchiopul Hefaistos, fierarul zeilor.
Din păcate pentru el, Afrodita a avut nenumărați amanți, făcându-l pe Hefaistos de râsul zeităților.
Cea mai faimoasă dintre iubirile ei a fost cu zeul războiului, Ares. Din această unire s-a născut Eros.
Hefaistos era conștient de aceste lucruri, dar nu putea să-și oprească soția să se iubească cu alții, chiar și cu muritori. În cele din urmă, șchiopl s-a despărțit de soția sa, pentru a-și păstra oarece onoare.
Mai târziu, Afrodita s-a îndrăgostit de un om pe nume Adonis, un tânăr foarte frumos. Însă, tânărul a murit repede după începerea relației, fiind ucis în timpul unei vânătoari.
Persefona se îndrăgostise și ea de Adonis, ceea ce a provocat o dispută uriașă între cele două zeițe.
Disputa s-a încheiat numai când a intervenit Zeus, hotărând că Adonis va petrece o treime din an cu Persefona, o treime cu Afrodita și ultima treime cu allege el. Adonis a ales să petreacă ultima treime cu Afrodita.
Rivalitatea între femeile Olimpului
Rivalitatea Afroditei cu Regina Olimpului era legendară, deoarece Hera a dat vina pe Afrodita și pe fiul ei, Eros, pentru numeroasele relații amoroase ale lui Zeus.
Lucrurile s-au înrăutățit între cele când Parisul, prințul Troiei, i-a acordat Afroditei mărul de aur, declarând-o cea mai frumoasă dintre zeițe.
În schimbul premiului, Afrodita îi promisese căsătoria lui Paris cu elena. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că Afrodita s-a alăturat troienilor în timpul războiului troian.
Cele cinci zeițe ale olimpului au fiecare puterile și abilitățile sale, fiind aproape egale cu omologii lor masculini.
Mitologia le-a dat calități umane, așa că grecilor antici le-a fost ușor să le introduce în panteonul lor.
Existența lor a contribuit, de asemenea, la explicarea fenomenelor naturale care au avut loc în lumea greacă departe de Muntele Olimp.
Sursa AICI