Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Amiralul Scheer – Cuirasatul îngropat
Articole online

Amiralul Scheer – Cuirasatul îngropat

Amiralul Scheer – Cuirasatul îngropat

Clasa Deutschland a fost o serie de trei Panzerschiffe (nave blindate), formată din Deutschland, Amiral Graf Spee și Amiral Scheer.

Tratatul de la Versailles a limitat tonajul Amiralului Scheer la mai puțin de 10.000 de tone (deși nava avea de fapt 13.660 de tone), dar înarmată cu șase tunuri SK C/28 de 11 inch în două turele triple și opt tunuri SK C/28 de 5,9 inch în turele simple, nava avea un deplasament final la încărcare de 15.180 de tone.

Navele din clasa Deutschland au fost concepute pentru a fi vânători rapizi și prădători, capabile să atingă viteze maxime de 28 de noduri cu un sistem de propulsie exclusiv diesel și să depășească în armament multe crucișătoare ale marinei anglo-franceze.

Amiral Scheer a fost lansat la apă la 1 aprilie 1933 și a fost pus în funcțiune în 1934, atunci când nava a fost pusă sub comanda căpitanului Wilhelm Marschall, care a efectuat antrenamente și teste pe mare pentru restul anului.

Nava a fost desfășurată pentru prima dată în timpul Războiului Civil Spaniol, unde sarcinile sale au constat în evacuarea civililor germani și în patrularea coastelor spaniole pentru a controla afluxul de material de război în Spania. După ce crucișătorul înfrățit Deutschland a fost atacat de Forțele Aeriene Republicane Spaniole în 1937, Admiral Scheel a văzut prima sa acțiune militară și a deschis focul asupra bateriilor de pe țărm, instalațiilor navale și navelor din portul Almeria, deținut de republicani.

Misiunile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Admiral Scheer a fost reamenajat și a fost trimis în Atlantic pentru a începe operațiunile de raid comercial împotriva navelor comerciale. În cursul operațiunilor de raid, a parcurs peste 46.000 de mile marine și a scufundat 17 nave comerciale, cu un total de 113.223 de tone.

Admiral Scheer a fost implicat în alte câteva operațiuni în timpul războiului în Norvegia și în Marea Baltică, dar în 1945 tunurile navei erau foarte uzate și aveau nevoie de reparații. În același an, Admiral Scheer a sosit în orașul-port german Kiel pentru a i se înlocui tunurile din turela din pupa, dar în timpul reparațiilor, portul a fost bombardat de 300 de bombardiere RAF, ceea ce a dus la scufundarea navei Admiral Scheer din cauza mai multor bombe care au lovit nava.

După război, Admiral Scheer a fost parțial dezmembrat, dar dimensiunile navei erau prea mari pentru ca guvernul de după război să justifice financiar efortul de salvare completă a epavei. Portul a fost umplut cu materiale provenite din ruinele bombardate ale orașului Kiel, îngropând Admiral Scheer sub dărâmături și moloz, unde se odihnește și astăzi sub cartierul Ellerbrek din Kiel.

Registration

Aici iti poti reseta parola