Era pentru prima oară după epoca lui Alexandru cel Mare când un european reuşea să domine o mare parte din Asia.
Mica Portugalie era, de fapt, prima ţară europeană care a început colonizarea pe mările lumii. Prin asta a depăşit şi Spania, vecina sa mai mare.
Spre deosebire de spanioli, care s-au concentrat pe continentul american, portughezii au ales Africa şi Asia pentru colonizare.
Ceva mai târziu a fost încheiat un acord – emisfera occidentală a fost lăsată Spaniei, iar Portugalia a obţinut estul (absolut din întâmplare, Portugalia a luat şi Brazilia şi America de Sud).
Comerţ
Comerţul cu Asia prin sudul Africii a căzut în mâinile portughezilor şi era extrem de important, căci furniza Europei mirodenii foarte căutate şi scumpe.
Afonso de Albuquerque a concurat agresiv în Oceanul Indian şi a reuşit să ajungă în numeroase porturi importante pentru Portugalia.
La intrarea în Golful Persic, a cucerit insula foarte importantă din punct de vedere strategic Hormuz, învingând armata persană, de 50 de ori mai mare.
Deţinerea acestei insule le-a permis portughezilor să controleze întreg comerţul dintre India şi Europa, prin Golful Persic.
Duce de Goa
În India, Albuquerque a cucerit celebrul oraş Goa şi a instalat sediul imperiului indian al Portugaliei.
Goa a rămas sediul puternicilor viceregi portughezi ai coloniei India timp de sute de ani.
În actuala regiune a Malaysiei, Albuquerque a capturat oraşul Malacca, prin care putea controla comerţul între China şi India.
Dat fiind succesul lui, regele portughez i-a conferit lui Albuquerque cel mai înalt titlu aristocratic. El l-a făcut duce de Goa, ceea ce era primul titlu ducal din Portugalia pentru cineva care nu era din dinastia regală.
Albuquerque era supranumit „Cezar al Estului”, „Leul mărilor” şi „Martele portughez”. A murit la Goa, la 16 decembrie 1515.