Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Americanii îi acuză pe chinezi că blocheze eforturile de detectare a originii Covid
Articole online

Americanii îi acuză pe chinezi că blocheze eforturile de detectare a originii Covid

China

Americanii îi acuză pe chinezi că blocheze eforturile de detectare a originii Covid

„Dispunem de atât de puține date pentru că regimul chinez a ascuns totul”, a declarat Jim Himes (D-Conn.) în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC.

Discuția de duminică a urmat rapoartelor de la sfârșitul lunii trecute potrivit cărora Departamentul Energiei a ajuns la concluzia că, cel mai probabil, Covid-19 a început cu o scurgere accidentală dintr-un laborator din China – o poziție pe care o împărtășește cu FBI.

Alte agenții americane, însă, au declarat că sunt de părere că probabil s-a datorat transmiterii naturale de la animale la oameni.

„Avem atât de puține date încât, în mod inevitabil, diferite agenții vor ajunge la concluzii diferite”, a declarat Himes.

Himes este democratul cu cel mai înalt rang în Comisia de informații a Camerei Reprezentanților. Opinia sa a fost împărtășită de președintele comisiei, reprezentantul Mike Turner.

„Nu există nicio dovadă directă, nu avem China care să recunoască acest lucru, nu avem laboratorul Wuhan care să predea aceste lucruri”, a declarat Turner, referindu-se la orașul care găzduiește mai multe laboratoare și unde virusul a circulat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

Senatorul Mark Warner a acuzat, de asemenea, refuzul Chinei de a fi deschisă și onestă cu privire la Covid-19.”

„Dacă acest virus ar fi provenit practic din orice altă parte, am fi avut acolo oameni de știință din întreaga lume”

De asemenea, el i-a spus gazdei Shannon Bream: „Știți, la sfârșitul zilei, trebuie să continuăm să căutăm și trebuie să ne asigurăm, în ceea ce privește viitoarele pandemii, că putem avea acces mult mai devreme la sursa de origine a acestor boli.”

Dezbaterea cu privire la originea Covid-19 are implicații politice, ultimele rapoarte alimentând cererile din cercurile conservatoare ca Republica Chineză să fie pedepsită într-un fel sau altul pentru declanșarea ei. Mai mult de un milion de decese în Statele Unite au fost atribuite coronavirusului; totalul la nivel mondial se apropie de 7 milioane.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat lunea trecută că guvernul american nu a ajuns încă la un consens cu privire la modul în care a început pandemia. Președintele Joe Biden nu a abordat subiectul săptămâna trecută.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a declarat că raportul Departamentului pentru Energie susținea punctul de vedere pe care îl avea în 2020, când făcea parte din administrația Trump.

„Nu faceți nicio greșeală, acesta este un virus chinezesc care a venit din laborator”, a declarat el la „Fox News Sunday”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola