Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Amenințarea vine din cer. Americanii, surclasați de alianța dintre tehnologia rușilor și banii chinezilor
Articole online

Amenințarea vine din cer. Americanii, surclasați de alianța dintre tehnologia rușilor și banii chinezilor

Alianță împotriva Americii

Agenția spațială rusă Roscosmos a dezvăluit că Beijingul și Moscova vor semna un nou program de cooperare spațială anul viitor. Colaborarea se referă la perioada pentru 2023-2027 și include înființarea unei Stații Internaționale de Cercetare Lunară (ILRS) deschisă și incluzivă până în 2035. Noul program va implica, de asemenea, dezvoltarea â sistemelor naționale de satelit ale celor două țări. E vorba de Glonass din Rusia și BeiDou din China. De asemenea, se vorbește și de sistemul de navigație prin satelit (BDS) care va fi instalat anul viitor.

Roscosmos și Agenția Spațială Națională a Chinei (CNSA) intenționează, de asemenea, să lucreze la o serie de alte programe spațiale în următoarele decenii.

Brandon Weichert, autorul cărții „Winning Space: How America Remains a Superpower” avertizează că acest lucru ar putea avea efecte la nivelul întregii lumi.

„Dacă China și Rusia pot rămâne angajate ferm într-o alianță anti-americană în care pun la un loc bani, resurse, personal calificat și tehnologie… da, cu siguranță asta ar putea să pună capăt dominației americane în spațiu și în Eurasia.

Și odată ce se va întâmpla asta, ei vor conduce lumea. Puțini oameni din Washington par să înțeleagă acest lucru. Am petrecut ani de zile trăgând semnale de alarmă și nimeni nu m-a ascultat. Acumși poate fi prea târziu.”

„O înțelegere chino-rusă în spațiu va schimba în mod fundamental echilibrul de putere cu Statele Unite, SUA a fost campioana incontestabilă a primei curse spațiale cu URSS și, după Războiul Rece, a rămas campioană în spațiu.”

 

SUA, depășită de banii chinezilor și tehnologia spațială a rușilor

 

Numai că acum, în timp ce China și Rusia devin din ce în ce mai puternice în cosmos, America bate pasul pe loc.
„Washington și-a luat poziția de bună; a încetat să mai inoveze și să se străduiască mai departe, în special în domeniul zborului spațial cu echipaj. SUA nu a mai depășit niciodată orbita joasă a Pământului după ce a anulat programul Apollo, pentru numele lui Dumnezeu. Ceea ce americanii au avut întotdeauna la dispoziție a fost un sector privat inovator. Totuși, până de curând, marii antreprenori de apărare care dominau acea zonă nu erau nici inovatori, nici ieftini.
„Unde este efortul întregii societăți a Statelor Unite? Un astfel de efort există în China,
China recunoaște că are încă multe de învățat atunci când concurează cu companii americane cu adevărat dinamice în spațiu. Așadar, acum, se întorc la Moscova. Rusia este a doua cea mai puternică națiune spațială după America, dar agenția sa spațială nu are bani.
Cu banii chinezilor și tehnologia rușilor, cele două puteri își pot folosi modelul capitalist de stat pentru a-i învinge cu ușurință pe americanii care se încumetă sporadic în spațiu și pentru a doborî Statele Unite de pe poziția de stea dominantă pe orbită (și dincolo de ea) ”

China și Rusia lucrează acum la un proiect al unui acord interguvernamental obligatoriu din punct de vedere juridic privind o misiune lunară, acord care urmează să fie semnat în 2022.

 

O nouă bătălie pentru Lună

 

Roscosmos a declarat pentru Global Times că aceast acord va implica „un sistem de zbor de la Pământ la Lună, un sistem de călătorie și operațiuni pe suprafața lunii și instalații automate cu complexe de instrumente științifice”.

„Misiunile pe Lună sunt o prioritate din câteva motive. Primul motiv este că pune personalul pe cele mai bune poziții de pe Lună înaintea oricui.
Al doilea, este că ar fi capabili să plaseze pe Lună arme strategice care ar putea fi folosite pentru a ține ostatică lumea în funcție de capriciile lor, în special, Statele Unite.

Acesta a fost un concept cu care americanii au cochetat în timpul Administrației Eisenhower, cu numele de cod „New Horizons”.

Nu a declanșat niciodată pentru că Eisenhower nu a crezut că este fezabil din punct de vedere tehnic și și-a făcut griji să inițieze o nouă cursă a înarmărilor cu sovieticii, care ar fi inutilă și ar irosi mulți dolari contribuabililor. Din păcate, a greșit cu asta, spune Weichert, care susține că acum China și Rusia profită de lipsa de combativitate a americnilor.
„Luna va găzdui o nouă revoluție industrială care va produce trilioane de dolari în ultima jumătate a secolului XXI. În vreme ce China și Rusia construiesc pe cele mai bune proprietăți imobiliare de pe Lună, ele nu numai că îi vor împiedica pe americani sau pe oricine altcineva să se instale acolo, dar vor avea avantajul de a fi primii care vor profita de economia spațială care se va dezvolta ulterior acolo, notează Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola