Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ambasadorul Ucrainei la Belgrad își dorește ca Serbia să impună sancțiuni Rusiei
Articole online

Ambasadorul Ucrainei la Belgrad își dorește ca Serbia să impună sancțiuni Rusiei

Serbia și Ucraina

Ambasadorul Ucrainei în Serbia, Volodimir Tolkaci, a declarat că Ucraina consideră Serbia țară prietenă, că în plan politic ambele state caută puncte comune, dar „sunt prezente experiențe și pozitive și negative”.

Ambasadorul Ucrainei la Belgrad își dorește ca Serbia să impună sancțiuni Rusiei

În interviul pentru cotidianul din Belgrad „Politika”, Tolkaci a spus că Serbia și Ucraina nu au același punct de vedere când este vorba de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece partea sârbă a subliniat de mai multe ori că își apără interesele naționale în relațiile cu Rusia și nu se alătură sancțiunilor impuse Rusiei.

Tolkaci și-a exprimat speranța că o dată cu trecerea timpului Serbia își va modifica poziția față de sancțiuni. Ambasadorul Ucrainei a amintit că la ONU Serbia a votat rezoluția în care se condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și că Serbia a votat pentru ca Rusia să fie suspendată din Consiliul ONU pentru drepturile omului și a salutat acești pași, exprimându-și speranța că partea sârbă va continua să fie „consecventă în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina„:

„Indiferent de presiunile politice ale Rusiei și altor state, Serbia este un stat responsabil care respectă normele dreptului internațional, în special cele privind integritatea internațională” – a declarat Tolkaci, adăugând că Ucraina este recunoscătoare Serbiei pentru ajutorul în valoare de trei milioane euro trimis prin intermediul ONU.

Tolkaci a adăugat că nu numai statul sârb a trimis ajutoare Ucrainei

„De la începutul războiului, organizațiile de voluntari din Serbia în colaborare cu Ambasada Ucrainei în Serbia au trimis peste 100 de tone de ajutor umanitar” – a explicat Tolkaci.

Ambasadorul ucrainean a reiterat că obiectivul Ucrainei este să preia controlul asupra tuturor teritoriilor ocupate de Rusia și revenirea la frontierele din 1991. Tolkaci a subliniat că Ucraina se va așeza la masa negocierilor doar dacă se va discuta despre retragerea trupelor Rusiei de pe toate teritoriile ucrainene ocupate, despre despăgubiri de război și arestarea celor responsabili din conducerea politică și militară a Rusiei.

În același timp, Ramzan Kadîrov a declarat că Rusia nu își folosește întregul său potențial în Ucraina. 

„Dacă am fi început cu cel puțin 20% din potenţial, toate aceste orașe care există, toate locurile în care ar fi fost desfășurate forţele, nu ar mai fi rămas nimeni” – a spus Kadîrov, într-un interviu acordat emisiunii „60 de minute” de la postul de televiziune „Rossia-1”.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, răbdarea Rusiei ar putea să se epuizeze dacă situația nu se va schimba.

„Trebuie să lăsăm poporul ucrainean să tragă propria concluzie. ‘…’ Dacă acest lucru va continua și se va trage în teritoriul nostru, atunci răbdarea se va termina și ni se va ordona să terminăm totul repede. Deocamdată, 100% ne este milă de ei” – a adăugat șeful Ceceniei.

Registration

Aici iti poti reseta parola