Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Nașterea celui mai râvnit trofeu din tenis – Cupa Davis
Articole online

Nașterea celui mai râvnit trofeu din tenis – Cupa Davis

Moştenirea sa este Cupa Davis, primul eveniment internaţional pe echipe din tenisul masculin.

În 1899, Dwight F. Davis, Holcombe Ward, Malcolm Whitman şi Beals Wright au avut ideea organizării unei competiţii internaţionale de tenis.

Davis a cumpărat, cu 1000 de dolari, şi a donat trofeul pentru primul concurs.

Prima Cupă Davis a avut loc în 1900 şi s-a desfăşurat la Longwood Cricket Club în Boston, Massachusetts, între SUA şi Marea Britanie – pe atunci participând sub numele de Insulele Britanice.

Cunoscut iniţial drept International Lawn Tennis Challenge, turneul a fost redenumit Cupa Davis după moartea lui Dwight Davis în 1945. Trofeul donat de Davis, cunoscut drept „Salatiera de argint”, a fost proiectat de William Durgin şi a fost realizat de Rowland Rhodes.

Ceea ce a început în 1900 ca o competiţie între SUA şi Marea Britanie, este astăzi cea mai mare competiţie de tenis internaţională anuală pe echipe, iar trofeul Cupei Davis a crescut odată cu evenimentul care îi poartă astăzi numele,

Jucător de tenis şi politician, Dwight F. Davis, pe numele său întreg Dwight Filley Davis, s-a născut în St. Louis, Missouri, la 5 iulie 1879.

A urmat cursurile Universităţii Harvard, absolvind în 1900, iar în 1903 a obţinut o diplomă în drept la Universitatea Washington din St. Louis.

Jucător de tenis remarcabil, Davis a câştigat trei ani la rând, în 1899, 1900 şi 1901, alături de Holcombe Ward – coechipierul său de la Harvard, campionatul american de dublu masculin

Dwight Filley Davis nu a fost numai un tenisman cunoscut. A activat ca funcţionar public în St. Louis, fiind comisar al parcurilor oraşului din 1911 până în 1915.

În mandatul său a extins facilităţile sportive şi a creat primele terenuri de tenis municipale din Statele Unite.

În anii Primului Război Mondial, a slujit în armata Statelor Unite. Totodată, a avut o carieră politică impresionantă, fiind, în vremea preşedintelui Calvin Coolidge, secretar adjunct de război (1923-1925) şi secretar de război (1925-1929).

A devenit, apoi, guvernator general al Filipinelor (1929-1932), sub conducerea preşedintelui Herbert Hoover.

De asemenea, a fost preşedinte al Asociaţiei Americane de Tenis de Câmp (The United States Lawn Tennis Association) (1923).

Davis a murit la 28 noiembrie 1945, la Washington.

Foto: Dwight Davis (centru) în 1900 cu trofeul care-i poartă numele

Registration

Aici iti poti reseta parola