Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Alexandru Ioan Cuza: Masonii l-au adus. Tot masonii l-au dat jos ?
Articole online

Alexandru Ioan Cuza: Masonii l-au adus. Tot masonii l-au dat jos ?

„Mai toți erau masoni”

Austria înfrântă în război și izolată pe plan diplomatic, sfârșește prin a accepta recunoașterea dublei alegeri, determinând Turcia să se pronunțe în același sens. În acest sens, Alexandru Ioan Cuza încearcă să minimalizeze importanța ceremoniei, primindu-l pe reprezentantul Porții la Iași într-una dintre încăperile palatului, fiind secondat de câțiva miniștri și ofițeri din Statul Major.

Pe parcursul timpului, s-a pus problema că cei care au ajutat la Mica Unire, ar fi avut o trăsătură comună. Toți erau masoni. “Iată-ne în ianuarie 1859: alegeri mai întâi la Iași, apoi la București. E aici un exemplu minunat de inteligență a clasei noastre politice de-atunci. Cei de la Iași, după multe tergiversări, aleg pe un om aproape necunoscut, colonelul Alexandru Ioan Cuza. S-a scris în anumite cărți că a fost ales fiindcă și el era mare mason. Am consultat persoanele cele mai competente care au căutat prin documentele masoneriei de la Paris, deschise recent. Cuza n-a fost găsit. Dar un lucru este cert, tinerii unioniști care i-au propus candidatura și care l-au votat erau, mai toți, masoni. El a fost creația masonilor la început. Vom vedea mai tîrziu că tot masonii l-au răsturnat după şapte ani!”, a scris Neagu Djuvara în cartea sa “O scurtă istorie de românilor povestită celor tineri.”

Înlăturat cu pistolul la cap

Regimul instituit de Alexandru Ioan Cuza a provocat multe nemulțumiri în rândul liberalilor, care cu ajutorul conservatorilor, au creat acea „monstruoasă coaliție”, care l-a înlăturat pe Cuza de la putere. Creată încă din 1862, coaliția avea ca scop răsturnarea lui Alexandru Ioan Cuza și aducerea la tron a unui principe străin.

Astfel, în noapte de 10 spre 11 februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza a fost forțat să abdice. Pentru a nu atrage bănuieli asupra evenimentului ce urma să aibă loc, în casa lui C.A.Rosseti a fost organizată o recepție, la care a participat și prefectul poliției capitalei, Alexandru Beldiman. După miezul nopții, trupele s-au îndreptat înspre Palatul Cotroceni, unde acesta dormea, au intrat în cameră peste el și amenințat cu pistoale a fost obligat să semneze actul de abdicare. Următoarele griji ale complotiștilor au fost punerea sub pază strictă a lui Alexandru Ioan Cuza și preluarea arhivei personale a acestuia.

Registration

Aici iti poti reseta parola