Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Alexandru cel Mare, șase bătălii și un asediu care i-au marcat cariera militară
Articole online

Alexandru cel Mare, șase bătălii și un asediu care i-au marcat cariera militară

Alexandru cel Mare, Macedonia

Alexandru cel Mare este unul dintre cei mai emblematici lideri militari din istorie. În 336 î.Hr., la vârsta de 20 de ani, i-a succedat tatălui său, Filip al II-lea, ca rege al regatului grec al Macedoniei.

Cariera militară a lui Alexandru cel Mare se remarcă prin numeroasele sale victorii, chiar și atunci când forțele sale erau puternic depășite numeric

A început apoi o serie de campanii militare agresive pentru a securiza teritoriile aflate deja sub controlul său și pentru a-și extinde dominația spre est.

Ca rege, Alexandru a cucerit cu succes primul Imperiu Persan, extinzând teritoriile Macedoniei până în Pakistanul și India de astăzi.

În timpul acestor campanii, el a răspândit cultura greacă în Orientul Mijlociu, stimulând dezvoltarea culturii elenistice după moartea sa, în 323 î.Hr.

Istoricii notează, de asemenea, cum ar fi insistat întotdeauna să-și conducă trupele din prima linie a bătăliei.

Bătălia de la Teba, 335 î.Hr.

Când orașul-stat grecesc Teba (a nu se confunda cu orașul egiptean Teba) s-a revoltat împotriva stăpânirii macedonene, Alexandru a mărșăluit acolo cu trupele sale și a înăbușit revoluția. După ce au câștigat bătălia – una dintre primele campanii majore ale lui Alexandru -, cuceritorii macedoneni au început să incendieze orașul.

Paul Cartledge, profesor de cultură greacă la Universitatea Cambridge, spune că unul dintre motivele pentru care Alexandru a incendiat Teba a fost acela de a avertiza alte orașe-stat grecești: Nu vă răzvrătiți împotriva stăpânirii macedonene. Strategia nu a prea funcționat, deoarece Sparta s-a revoltat (deși fără succes) în 331 î.Hr.

În acel moment, Alexandru se afla în Asia, preluând Imperiul Persan.

Alexandru cel Mare, Macedonia

Bătălia de pe râul Granicus, 334 î.Hr.

Prima victorie majoră a lui Alexandru împotriva Imperiului Persan a avut loc la râul Granicus, în Asia Mică sau Anatolia, care formează jumătatea vestică a Turciei de astăzi. În această bătălie, Alexandru a invadat teritoriul persan și a luptat împotriva satrapilor sau guvernatorilor regionali ai imperiului.

Victoria lui Alexandru a stabilit dominația macedoneană în Asia Mică, dând startul invaziei sale în Imperiul Persan.

Aceasta i-a dat curaj să pătrundă mai departe pe teritoriul imperiului, confruntându-se cu forțele regelui Darius al III-lea.

Alexandru cel Mare și bătălia de la Issos, 333 î.Hr.

Prima bătălie a lui Alexandru împotriva regelui Darius al III-lea, conducătorul Imperiului Persan, a avut loc în orașul antic Issos (în ceea ce este astăzi Turcia). Ca și Bătălia de la Granicus, acest loc se afla încă la marginea vestică a Imperiului Persan.

„Acest lucru este foarte important, deoarece de ce ar fi decis regele persan să vină să-l întâlnească pe Alexandru chiar în vestul imperiului său?” se întreabă Cartledge. El presupune că această campanie a lui Alexandru în Asia Mică a fost „atât de amenințătoare încât Darius a decis că el, personal, trebuie să își adune trupele persane și să le conducă într-o mare bătălie”.

Armata lui Alexandru i-a învins pe soldații persani, marcând o victorie-cheie în încercarea sa de a cuceri Imperiul Persan. Darius a supraviețuit pentru a-l înfrunta din nou pe Alexandru doi ani mai târziu, în Bătălia de la Gaugamela.

Asediul Tirului, 332 î.Hr.

După ce l-a învins decisiv pe Darius în Bătălia de la Issos, Alexandru s-a dus la Tyr. Situat în Libanul de astăzi, Tirul este unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din istorie. La acea vreme, Tirul era situat pe o insulă înconjurată de ziduri puternice, o provocare pentru invadatori.

Alexandru a atacat orașul prin construirea unui drum de la continent la insulă și a construit turnuri de asediu pe drum, de unde trupele sale puteau ataca orașul. Asediul a reușit, iar Alexandru a cucerit orașul. Dar drumul pe care l-a construit a avut un alt impact istoric neintenționat.

În timp, nămolul s-a depus în jurul acestei șosele, contribuind la formarea istmului care acum leagă Tyr de continent.

Bătălia de la Gaugamela, 331 î.Hr.

A doua și ultima bătălie dintre Alexandru și Darius a avut loc în Irakul de astăzi, în satul Gaugamela. Deși armata lui Darius era mai numeroasă decât trupele lui Alexandru, acesta l-a învins din nou pe regele persan. Cu această victorie, Alexandru a preluat controlul asupra Imperiului Persan. Darius a scăpat cu viață, dar a fost ucis în anul 330 î.Hr. de către unul dintre guvernatorii săi provinciali.

Bătălia de la Poarta Persană, 330 î.Hr.

Orașul antic Persepolis, situat în Iranul de astăzi, a fost una dintre capitalele Imperiului Persan în timpul domniei lui Darius al III-lea. După înfrângerea lui Darius, Alexandru și-a îndreptat armata spre trecătoarea montană Poarta Persană din afara orașului.

Alexandru a învins trupele persane care apărau pasul montan, ceea ce i-a permis să captureze și apoi să incendieze orașul Persepolis. După ce a preluat controlul asupra capitalei Imperiului Persan, Alexandru s-a îndreptat spre est pentru a-și stabili dominația asupra părților imperiului care se întindeau în Afganistanul, Pakistanul și India de astăzi.

Alexandru cel Mare, Macedonia

Alexandru cel Mare și bătălia de la Hydaspes, 326 î.Hr.

Ultima victorie militară majoră a lui Alexandru a avut loc la râul Hydaspes, cunoscut acum sub numele de râul Jhelum, în Pakistanul de astăzi. Acolo, el a luptat împotriva regelui Porus și a întâlnit inamici pe care nu îi mai văzuse până atunci: elefanți de război, dintre care trupele lui Porus au folosit 200 în luptă. Deși Hydaspes a fost cel mai aproape de victorie, forțele lui Alexandru s-au impus în cele din urmă pe câmpul de luptă.

Alexandru i-a permis lui Porus să rămână un conducător local dacă jura loialitate față de el, noul rege al Imperiului Persan. Cu granița estică a imperiului asigurată, Alexandru s-a întors în partea centrală a imperiului.

Dar nu a mai vrut să lupte. În anul 323 î.Hr., Alexandru s-a îmbolnăvit și a murit în orașul antic Babilon, situat în Irakul de astăzi. (Cauza morții este necunoscută.) Deoarece conducătorul în vârstă de 32 de ani nu a lăsat niciun moștenitor sau succesor clar, moartea sa a declanșat o serie de războaie cu privire la cine va prelua conducerea vastului său imperiu.

Registration

Aici iti poti reseta parola