Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Domnia lui Alexandru al III-lea, marcată de teama reformelor liberale și tentativelor de asasinat
Articole online

Domnia lui Alexandru al III-lea, marcată de teama reformelor liberale și tentativelor de asasinat

Alexandru al III-lea, Rusia

Contrareformele lui Alexandru al III-lea au fost un set de măsuri guvernamentale care au vizat schimbarea vieții socio-politice a țării după reformele liberale ale împăratului precedent.

De ce au fost luate noile măsuri?

Misiunea principală de implementare a acestor contrareforme a fost încredințată ministrului Afacerilor Interne, contele Dmitri Andreevici Tolstoi.

Motivul introducerii contrareformelor a fost asasinarea țarului Alexandru al II-lea. Alexandru al III-lea, care l-a succedat, a devenit preocupat de întărirea forțelor revoluționare și a ales cu mare grijă căile noului său guvern. Susţinătorii săi Constantin Pobedonosțev şi Dmitri Tolstoi l-au ajutat în privința acestor acțiuni. Prioritățile au fost păstrarea autocrației, consolidarea sistemului, a tradițiilor și respingerea reformelor liberale. 

Un alt motiv pentru elaborarea contrareformelor a fost faptul că guvernul nu era pregătit pentru o dezvoltare și o schimbare rapidă. Aceste schimbări începând prea devreme și prea repede: inegalitatea proprietăților și a pământurilor în mediul rural și proletariatul au crescut. Împăratul a ascultat recomandările lui Pobedonosțev și l-a demis pe principalul liberal, Mihail Loris-Melikov, pentru că nu a fost de acord cu planul său de reformă.

Ca urmare, a fost creat un program pentru o nouă domnie, stabilit la data de 29 aprilie 1881 în Manifestul privind inviolabilitatea autocrației.

Alexandru al III-lea, Rusia

Autorul manifestului a fost Constantin Pobedonosțev

În 1885, a fost creată Banca Nobilă, a cărei sarcină era să subvenționeze proprietarii pământurilor. Au fost luate măsuri pentru păstrarea sistemului patriarhal în mediul rural. Redistribuirea și împărțirea terenurilor au devenit mai complexe. Multe taxe au fost abolite, iar taxele care au mai rămas au fost reduse.

În 1882 a fost înființată Banca Țărănească, aceasta trebuia să acorde împrumuturi țăranilor pentru cumpărarea pământurilor și a altor proprietăților private. Reforma judiciară din 1864 a suferit modificări. Nobilii locali au devenit șefii tuturor instituțiilor judiciare. Ei aveau dreptul de a anula hotărârile adunărilor satului. Schimbările în sistemul educațional au avut drept scop consolidarea controlului asupra școlilor. Circulara adoptată despre „copiii țăranilor” nu le permitea copiilor din familii de țărani să studieze în școli. Școala primară era controlată în totalitate de Sfântul Sinod. În 1884, a fost adoptată Carta Universitară, care a desființat în cele din urmă autonomia universitară.

Costul crescut al educației a ținut, de asemenea, mulți tineri departe de școală. În 1890, au fost aduse modificări reformei „zemstvo” (o formă de guvernare locală instituită în timpul reformelor liberale din timpul lui Alexandru al II-lea), una dintre schimbări fiind faptul că i-a privat pe comercianții locali de dreptul la vot. În 1881, au fost adoptate „Regulamentele privind securitatea sporită și de urgență”, care au pus presiune pe poliție pentru a desfășura controale mai drastice.

Alexandru al III-lea, Rusia

Contrareformele lui Alexandru al III-lea au încetinit ușor dezvoltarea mișcării revoluționare și au „înghețat” contradicțiile sociale

Autoritățile regionale și provinciale au primit dreptul de a gestiona situațiile de urgență pentru orice perioadă de timp și, în consecință, ar putea expulza persoanele nedorite și de a închide instituțiile de învățământ. O întâlnire specială în cadrul Ministerului Afacerilor Interne prevedea exilarea persoanele suspecte fără a avea partea de proces și le-ar putea ține în arest până la cinci ani.

Au fost mai puține mișcări de protest și practic nu au existat atacuri teroriste până la începutul secolului al XX-lea. Contrareformele trebuiau să stabilizeze clasa proprietarilor de terenuri, a căror poziție a slăbit considerabil în ultima perioadă.

Autoritățile nu au reușit să implementeze integral programul de contrareformă. La mijlocul anului 1890 a început ascensiunea mișcării revoluționare, iar proletariatul a ocupat primul loc în lupta revoluționară.

Registration

Aici iti poti reseta parola