Învinsul său este regele Franței, Francisc I.
În această funcție prestigioasă, însă fără o putere veritabilă, Carol Quintul îi succede bunicului său, Maximilian I de Habsburg, care murise pe 12 ianuarie 1519.
Grație eforturilor depuse cu tenacitate de acesta din urmă, familia Habsburg urcă în primul eșalon al dinastiilor europene.
Dinastia Habsburg va domni în Europa până în 1919.
Viitorul Carol Quintul se născuse în apropiere de Gent pe 24 februarie 1500. Este fiul arhiducelui de Austria, Filip cel Frumos, și al Ioanei cea Nebună, numită astfel pentru că a fost victima unei grave depresii după moartea soțului ei, în 1506, arată un documentar realizat de Hérodote.
Copil fragil și lipsit de frumusețe (spre deosebire de tatăl său), Carol crește în mediul burgund, unde franceza este limba principală.
Se arată sârguincios, om al muncii de birou.
La vârsta de 6 ani, la moartea tatălui, moștenise Țările de Jos.
Zece ani mai târziu, la moartea bunicului matern, Ferdinand de Aragon, a moștenit și Spania, Regatul celor Două Sicilii și coloniile nou create din America.
În fine, moartea bunicului său patern, Maximilian I, îi aduce domeniile ereditare ale Habsburgilor și îl pune în situația de a concura pentru titlul electiv de împărat, devenit vacant.
Nepotul lui Maximilian I îi are ca rivali pe regele Angliei, Henric al VIII-lea, pe ducele de Saxa, Frederic, și mai cu seamă pe regele Franței, Francisc I.
Carol câștigă grație banilor obținuți de la familia Fugger, negustori bogați din Augsburg, care îi permit să cumpere voturile Marilor Electori.
Încoronat la Aachen, sub numele de Carol al V-lea sau Carol Quintul, fericitul ales nutrește visul iluzoriu de a reface imperiul lui Carol cel Mare, însă se va dovedi departe de ce era nevoie pentru a-și realiza această ambiție.
O mare parte din domnia sa va fi ocupată de luptele cu Francisc I pentru a cuceri bogatul ducat de Milano și a obține dominația asupra Italiei.
Consecințele pe termen mediu și lung vor fi dezastruoase pentru francezi, austrieci și germani: ocupați să își dispute sufragiile electorilor Dietei de la Frankfurt pentru alegerile din 1519 sau să se înfrunte pe câmpul de luptă, cei doi rivali vor adânci schisma protestantă și ruptura religioasă a Occidentului.
Rivalitatea între Casa de Habsburg și Franța nu se va încheia odată cu moartea lui Carol Quintul și Francisc I. Ea va dura exact patru secole, până la Tratatul de la Versailles din 1919.