Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ahmet Ali Çelikten: Primul aviator de culoare din istorie
Articole online

Ahmet Ali Çelikten: Primul aviator de culoare din istorie

Ahmet Ali Çelikten

Ahmet Ali Çelikten: Primul aviator de culoare din istorie

Ahmet Ali Çelikten s-a născut în Imperiul Otoman în 1883. În tinerețe, el a visat să devină marinar și s-a înscris la școala tehnică navală Haddehâne Mektebi pentru a face din această aspirație o realitate. A absolvit în 1908 ca prim-locotenent.

La 20 februarie 1914, Çelikten a devenit primul pilot de culoare care a primit vreodată o licență de la Fédération Aéronautique Internationale. Ulterior, a urmat cursurile școlii navale de zbor Mülâzım-ı evvel din Yeșilköy, un cartier din Istanbul.

Rolul Imperiului Otoman în Primul Război Mondial

Deși este adesea lăsată deoparte, armata otomană a luptat pe tot parcursul Primului Război Mondial. Alcătuită din indivizi din toate categoriile sociale, rase și etnii, otomanii l-au servit pe sultan, și-au protejat patria și, în cele din urmă, au lucrat pentru a construi o nouă națiune în timp ce Imperiul se prăbușea definitiv.

Otomanii au intrat în Primul Război Mondial în urma Raidului de la Marea Neagră, la 29 octombrie 1914, nu la mult timp după începerea conflictului. Aceștia și Germania au creat o alianță pentru a le permite celor din urmă o trecere sigură în coloniile britanice din apropiere.

Războaiele balcanice din anii anteriori au epuizat resursele otomane, iar dependența lor de agricultură devenea încet-încet amenințată de escaladarea războiului industrial. La scurt timp după intrarea în război, sultanul Mehmed al V-lea a declarat starea de Jihad împotriva țărilor care formau Tripla Înțelegere.

În mijlocul conflictului, liderii otomani știau că trebuie să formeze mai mulți cadeți pentru a deveni piloți și lideri competenți. Çelikten a fost unul dintre numeroșii bărbați care au fost recrutați pentru a primi pregătire avansată. A călătorit în Franța și, mai târziu, la Berlin pentru a absolvi cursuri de aviație, înainte de a se alătura Companiei de Avioane Navale din İzmir. Indicativul său era „Celik Kara Kartal”, o deconstrucție a numelui său, care se traducea prin „Vulturul negru de oțel”.

Çelikten a luptat, de asemenea, în război alături de fratele său, care a murit în luptă.

Ahmet Ali Çelikten a devenit un luptător pentru libertate

În timpul Primului Război Mondial, Ahmet Ali Çelikten s-a căsătorit cu Hatice Hanim, o grecoaică care emigrase din Preveza. După serviciul militar, s-a implicat în Războiul de Independență al Turciei, fiind voluntar în cadrul Mișcării Naționale Turce la baza aeriană militară din Konya.

La acea vreme, luptătorii pentru libertate turci complotau să fure avioane din depozitele deținute de otomani și să le ducă într-o locație de la Marea Neagră. Çelikten a fost recrutat pentru a ajuta în această misiune în 1922. Avioanele furate au fost folosite ulterior pentru a proteja diverse operațiuni navale naționaliste și pentru a monitoriza mișcările inamicului de-a lungul corpului de apă.

În 1923, a fost înființată Republica Turcia. În urma succesului operațiunii de eliberare, Çelikten a fost repartizat la o divizie aeriană creată pentru a impulsiona mai multe operațiuni de aviație între Konya și İzmir. În 1924, a fost decorat cu Türkiye Cumhuriyeti Istiklal Madalyasi – cunoscută și sub numele de Medalia Independenței – de către părintele fondator al republicii, Mustafa Kemal Atatürk, și oficialul militar Ismet Inönü pentru curajul său.

O moștenire inspirată

În momentul în care s-a pensionat în 1949, Ahmet Ali Çelikten era colonel în cadrul Forțelor Aeriene Turce. Și-a trăit liniștit restul zilelor alături de familia sa și a murit la 24 iunie 1969. El i-a inspirat pe mai mulți membri ai familiei sale să servească în Forțele Aeriene. Cei doi fii, cele două fiice, nepoata și nepotul său au devenit cu toții piloți, iar mai mulți nepoți au adoptat dragostea lui pentru zbor, lucrând în industria aviatică din Turcia.

Narațiunea predominantă îl acreditează pe pilotul afro-american Eugene Bullard – care a zburat pentru Franța în timpul Primului Război Mondial – ca fiind primul aviator militar de culoare, însă aripile lui Çelikten au fost obținute în 1914, în timp ce cele ale lui Bullard au fost acordate trei ani mai târziu. De asemenea, se spune că Bullard ar fi singurul aviator de culoare care a luptat în conflict, în ciuda faptului că serviciul lui Çelikten contrazice această afirmație.

Indiferent de cine „a făcut-o primul”, atât Ahmet Ali Çelikten, cât și Eugene Bullard sunt exemple de excelență și curaj al persoanelor de culoare în fața războiului – luptând pentru țările lor și pentru cei care nu fuseseră reprezentați anterior în armată.

Registration

Aici iti poti reseta parola