Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Relațiile dintre Grecia și Turcia se îmbunătățesc! Noua decizie asupra căreia s-au pus de acord!
Articole online

Relațiile dintre Grecia și Turcia se îmbunătățesc! Noua decizie asupra căreia s-au pus de acord!

Grecia și Turcia

Relațiile dintre Grecia și Turcia se îmbunătățesc! Noua decizie asupra căreia s-au pus de acord!

Reducerea dintr-odată a tensiunilor și îmbunătățirea relațiilor dintre Grecia și Turcia la nivel diplomatic sunt aproape în deplină concordanță cu situația din câmpul operațional. Cele două ţări, pe lângă deschiderea canalelor de comunicare care ar putea fi valorificate în această etapă preelectorală, au ajuns și la un acord informal de limitare a exercițiilor militare din Marea Egee la strictul necesar.

Concret, la nivel naval, Atena și Ankara au convenit informal că până la clarificarea peisajului electoral și desfăşurarea alegerilor generale din cele două țări, nu vor desfăşura exerciții navale de amploare, cu excepția, desigur, celor ale NATO sau ale altor formate multinaţionale.

Este de remarcat faptul că la exercițiul aerian internațional din acest an „Iniochos 2023” nu vor participa forțe din SUA și Israel, două țări care doresc direct sau indirect să contribuie la reducerea tensiunilor dintre Grecia şi Turcia.

Acest acord informal, care se așteaptă să se extindă pe tot parcursul verii, aduce beneficii ambelor părți din motive diferite. Grecia va avea timp ca principalele unități ale marinei sale militare să intre în procesul de întreținere, după ce acestea s-au aflat într-o stare de alertă continuă timp de aproape trei ani. Turcia, la rândul ei, şi-a concentrat un procent uriaș al flotei (aproape 80%) în golfurile İskenderun și Mersin, cu o sarcină exclusiv nemilitară, și anume deservirea nevoilor locuitorilor zonelor afectate de cutremur (îngrijire, găzduire, transportul proviziilor necesare).

În privinţa aviaţiei, numărul încălcărilor spaţiului aerian grecesc de către aeronave militare turcești a scăzut vertiginos, iar zborurile ilegale și tensiunile s-au redus la zero după data de 6 februarie.

Agenda pozitivă

Totodată, astăzi va avea loc la Ankara cea de-a patra rundă de promovare a dialogului dintre Grecia şi Turcia privind așa-zisa agendă pozitivă în domeniul economic și al comerțului. Este a patra întâlnire de acest tip, ultima având loc la Atena anul trecut, în februarie.

În cadrul întâlnirii se vor discuta progresele înregistrate în privinţa celor 25 de teme convenite ale agendei pozitive, care includ aspecte legate de transport, turism, energie, infrastructură, transport maritim, protecție civilă etc. Agenda pozitivă este un proces agreat de miniștrii de externe Nikos Dendias și Mevlüt Çavuşoğlu în aprilie 2021, cu scopul de a găsi un punct minim de contact pentru ca cele două părți să nu ajungă la o întrerupere totală a canalelor de comunicare. De notat că în perioada în care nu a existat aproape niciun fel de dialog între Grecia şi Turcia, singurul canal de comunicare care mai rămăsese, prin medierea americanilor, a fost cel dintre miniștrii apărării celor două ţări.

Registration

Aici iti poti reseta parola