Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Agentul dublu ”mortal” Ana Montes, care a fost spion american pentru Cuba comunistă, eliberată din închisoare după 20 de ani
Articole online

Agentul dublu ”mortal” Ana Montes, care a fost spion american pentru Cuba comunistă, eliberată din închisoare după 20 de ani

Ana Montes

Agentul dublu ”mortal” Ana Montes, care a fost spion american pentru Cuba comunistă, eliberată din închisoare după 20 de ani

Montes, acum în vârstă de 65 de ani, a lucrat pentru Agenția de Informații a Apărării a SUA, sau DIA, ca analist de top pentru Cuba în timpul Războiului Rece. Washingtonul o cunoștea drept „Regina Cubei” pentru informațiile sale despre regimul comunist al lui Fidel Castro, după cum menționează Insider

Dar ofițerii de poliție au arestat-o în 2001 pentru conspirație la spionaj, după ce autoritățile au descoperit că era, de asemenea, spioană pentru Cuba.

Ulterior, ea a fost acuzată de această infracțiune și a pledat vinovată, primind o pedeapsă de 25 de ani de închisoare. Ea a executat 20 dintre acești ani și a fost eliberată pe 6 ianuarie, potrivit bazei de date a Biroului Federal al Închisorilor.

Numai ideologia – nu banii – a motivat spionajul lui Montes, potrivit FBI. Ea nu era de acord cu politica externă a SUA și lucra pentru a o submina.

Când lucra ca funcționară la Departamentul de Justiție, autoritățile cubaneze au identificat-o ca fiind o persoană care ar fi simpatizat cu cauza lor. Au abordat-o, iar aceasta a fost de acord să lucreze cu ei.

Ea a aplicat apoi pentru postul de la DIA, iar până la preluarea mandatului, în 1985, era un spion recrutat pentru Cuba, a raportat FBI.

Ea a reușit să transmită informații extrem de sensibile autorităților cubaneze

Pentru a scăpa de suspiciuni, ea nu a eliminat niciodată nicio informație din computerul ei de serviciu. În schimb, ea a memorat detalii clasificate și le-a scris în computerul personal când a ajuns acasă. Apoi a pus aceste informații pe discuri criptate și le-a trimis autorităților cubaneze.

Acest lucru a durat 16 ani, până la arestarea sa.

Vorbind în Congres în 2012, Michelle Van Cleave, șefa Serviciului de contrainformații al SUA în timpul administrației Bush, a descris-o pe Montes ca fiind „unul dintre cei mai dăunători spioni pe care Statele Unite i-au găsit vreodată”.

„Ea a compromis tot – practic tot ceea ce știam despre Cuba și despre modul în care operam în Cuba și împotriva Cubei”, a spus Van Cleave.

Chris Simmons, un fost investigator al DIA, a descris-o pe Montes ca fiind „o femeie foarte periculoasă”, a relatat NBC.

„O mulțime de spioni din punct de vedere istoric au dat informații, dar ea a încercat în mod repetat să facă să fie uciși americani în luptă”.

Registration

Aici iti poti reseta parola