Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Adulter, divorț, viol și curvie în Anglia medievală. Cazurile Alice Barbour vs William Barbour și Alice Parker vs Richard Tenwinter
Articole online

Adulter, divorț, viol și curvie în Anglia medievală. Cazurile Alice Barbour vs William Barbour și Alice Parker vs Richard Tenwinter

În secolul 21, majoritatea oamenilor consideră că relațiile lor sexuale sunt o chestiune privată. Cu toate acestea, în Evul Mediu despărțirea dintre spațiile private și cele publice în viața bărbaților și femeilor era mai mai mică.

Graviditate de ani

Interesant este faptul că dacă o femeie a rămas însărcinată în timp ce soțul ei era departe de casă, nu s-a considerat că indica un adulter. Oamenii medievali credeau că sarcinile ar putea dura mult mai mult decât cele nouă luni la care știința medicală modernă ne spune să ne așteptăm.

În Evul Mediu, sarcinile puteau dura mai mulți ani! Legea a dictat, de asemenea, că orice copil născut dintr-o femeie căsătorită aparținea soțului ei, astfel încât era considerat responsabil pentru sarcină.

Alice Parker vs Richard Tenwinter

O femeie necăsătorită care făcea sex era o chestiune diferită.

Femeile tinere erau deosebit de vulnerabile și multe au avut perspectivele de căsătorie distruse de bărbați fără scrupule care le-au atras în pat cu promisiuni false.

Cazul Alice Parker vs Richard Tenwinter din Londra, de la 1488, este un bun exemplu.

Alice l-a dat în judecată pe Richard pentru a pune în aplicare un contract de căsătorie încheiat în dormitorul lui Alice, după ce Richard a rugat-o să-l lase să rămână noaptea.

La început, Alice i-a refuzat cererea, de teamă să nu fie descoperită. Dar după ce a presat-o, ea a cedat și a fost de acord că „Dacă vreți să mă faceți o femeie la fel de bună ca și un bărbat, vă veți căsători cu mine”. Richard a răspuns „Vreau” și, astfel, odată cu căsătoria contractată, Alice a simțit că este în siguranță să-i permită lui Richard să „o cunoască carnal”, în acea noapte și multe altele după aceea.

Contracte, consimțământ și concepție

În cazul lui Alice și Richard, se pare că Richard a încercat să-și retragă consimțământul pentru căsătorie, în ciuda faptului că a încheiat verbal un contract cu Alice.

Un contract verbal a fost considerat obligatoriu din punct de vedere juridic, mai ales dacă a fost finalizat, deci este probabil că Alice ar fi câștigat procesul și l-ar fi obligat pe Richard să se țină de cuvânt, evitând astfel ca reputația ei să fie distrusă.

Din păcate, a fost mult prea ușor ca reputația unei femei să fie distrusă, iar perspectivele ei de căsătorie să fie reduse practic la zero, dacă s-a descoperit că a întreținut relații sexuale înainte de căsătorie, chiar dacă a fost împotriva voinței sale.

Legile privind violul erau incredibil de complexe în Evul Mediu, iar femeilor nu li s-a oferit același nivel de protecție legală în întâlnirile sexuale non-consensuale pe care le-ar aștepta femeile moderne.

De exemplu, categoria violului intra-conjugal nu a existat în perioada medievală din cauza conceptului datoriei căsătoriei, prin care o femeie era obligată să întrețină relații sexuale cu soțul ei, chiar dacă nu dorea. Pentru femeile tinere, necăsătorite, care erau probabil fecioare, sexul neconsensual nu a fost clasificat ca viol, ci ca „stuprum” (adică „sex cu o fecioară”) și, dacă violatorul a fost găsit vinovat, el trebuia fie să se căsătorească cu fata, fie să plătească despăgubiri pentru infracțiunea sa. Reparațiile erau plătite familiei victimei, nu victimei însăși, sub forma unei zestre care ar fi îmbunătățit perspectivele ei de căsătorie.

Violul soldat cu sarcină nu era viol

Un bărbat își putea dovedi, totuși, nevinovăția dacă făcea dovada că femeia a consimțit.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola