Un smartphone, o pereche de căști și un fotoliu comod: este tot ce aveți nevoie pentru a vă bucura de o expoziție virtuală la National Gallery din Londra, lansată vineri, 2 aprilie.
Vizita este consacrată operei prea puțin cunoscute din păcate a pictorului de secolul XVI, Jan Gossaert, cunoscut și ca Jan Mabuse.
Născut în nordul Franței, la Maubeuge, artistul se inspiră din pictura Renașterii italiene.
Vizita virtuală este centrată pe lucrarea Adorația Magilor, din 1510, în care cei trei Magi de la Răsărit se închină Pruncului Hristos și Maicii Sale.
Inițial, Adorația Magilor se afla în centrul unei expoziții a National Gallery din decembrie. Însă, muzeul a fost închis din cauza izolării impuse de COVID.
Cu toate acestea, conducerea instituției a decis să permită publicului să se bucure de această capodoperă, prelungind expoziția în mod virtual.
„Obiectivul programului este de a crea experiențe plăcute care permit unui public nou și mai diversificat să descopere colecția în diferite moduri, plasându-i pe vizitatorii noștri în centrul procesului”, a declarat Emma McFarland, care conduce programul de inovație al Galeriei, citată de The Guardian.
Odată ce a deschis pagina Sensing the Unseen: At Home, a muzeului londonez, spectatorul poate descoperi și explora șase scene ale tabloului.
Odată ce a fost selectată scena dorită, vocea poetei Theresa Lola poate fi auzită citind texte care povestesc imaginea din punctul de vedere al lui Balthazar, unul dintre Magi.
Tehnologia permite zoom-ul și deplasarea pe imagine, pentru a obține explicații scrise despre fiecare secțiune.
Este însă regretabil că nu există decât o versiune „îngustă”, pentru smartphone-uri, deoarece ecranul de telefon nu îngăduie admirarea imaginii în toată splendoarea ei.
De asemenea, pentru moment, nu există o versiune pe iPhone. În fine, textele audio-video sunt doar în engleză.
În ciuda acestor impedimente, acest serviciu gratuit de bucură deja de o mare popularitate. National Gallery nu este singura instituție culturală care recurge la posibilitatea vizitelor virtuale. De pildă, integralitatea colecțiilor Muzeului Luvru poate fi accesată pe site-ul instituției.