Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Adevărata poveste a studentului Geagu executat de Securitate pe 4 februarie 1950 lângă Izvoarele. Căderea grupului de partizani Arsenescu
Articole online

Adevărata poveste a studentului Geagu executat de Securitate pe 4 februarie 1950 lângă Izvoarele. Căderea grupului de partizani Arsenescu

Toamna se lasă repede în munți și pe muscele, iar Arsenescu e conștient de faptul că iarna pot fi descoperiți mult mai ușor în deplasările lor. 

Tarzan

După câteva antrenamente specifice, decide ca toți cei din munți să  se  retragă în localitățile de domiciliu și să aștepte venirea primăverii anului  1949, cu regrupare la data și în locul pe care urmează să le decidă.  Inclusiv el facea cest lucru, ascunzându-se la București sub un nume fals.

După depunerea jurământului simbolic, fiecare element dispersat  primise un nume fictiv, iar lui Geagu, datorită constituției sale atletice și forței sale (fișa personală întocmită la arestare indică o înălțime de 1,85 metri), i se repartizase numele de „Tarzan”, primind și gradul onorific  de căpitan (un alt căpitan era Longin Predoiu).

Temperament coleric, deși își satisfăcuse serviciul militar în Regimentul 22 Infanterie și devenise caporal, Geagu acceptă cu mare greutate să se supună disciplinei impuse pe munte de colonelul Arsenescu.

După ce se ascunde pe la  mai  multe gazde din comune dâmbovițene,  simțindu-se urmărit, revine în Muscel și de Crăciun ajunge la Sandu Alexandrescu (19 ani), în Dragoslavele.

Acesta, mâna dreaptă a colonelului Arsenescu, pe care îl ajutase în  cadrul fermei zootehnice și căruia îi ascunsese armele, îl  primește cu  toată încrederea, iar în momentul în  care Geagu îl anunță că nu-i mai  convine să stea acolo, reușește să-l convingă să mai rămână până pe la jumătatea lunii februarie, în așteptarea ordinului de regrupare ce trebuia  să vină din partea colonelului Arsenescu.

Geagu preia inițiativa

Nemulțumit de neprimirea ordinului de regrupare, Geagu preia inițiativa și îi cere lui Sandu Alexandrescu să îl ajute cu un mijloc de transport cu care să se întoarcă noaptea la Izvoarele.

În aceste condiții, Alexandru Catrinu îl preia cu șareta și îl duce în comuna natală.

Pe 18 februarie, Direcția Regională a Securității Poporului din Pitești (condusă de col. Mihai Nedelcu)  primește din partea Securității  Județului Dâmbovița primul raport cu   semnalizarea  prezenței  „banditului” în zonă.

Precauți, cei din Pitești recomandă menținerea unei urmăriri discrete  și identificarea cercului său de cunoscuți, în vederea organizării arestării.

Între timp, Geagu se ascunde o lună prin păduri, dar pe 18 martie se decide să meargă la cunoscuții săi din Gheboeni.

Nu îi găsește și atunci revine în zori zilei următoare la Izvoarele.

Amețit probabil de băutura pe care o consumase în  cârciuma  din  Gheboeni, dar și din teribilism, ia cu asalt și arestează funcționarii  cooperativei și primăriei din Izvoarele, aflate în aceeași clădire (ajutat  de Sandu Alexandrescu, luase cu el armament de pe munte), întrerupând  comunicațiile cu comuna Voinești, de pe șoseaua  Câmpulung-Târgoviște.

Alertate, autoritățile din Voinești, Miliția și activiștii PMR din conducerea Plasei Voinești formează o echipă pe care o trimit la  Izvoarele. 

În drum spre casă, Geagu observă prezența unor persoane suspecte în locuința de vizavi și, atacat cu foc, ripostează lansând o grenadă  ofensivă ce-l rănește mortal pe activistul de partid Nicolae Vasile.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola