Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Adevărata explozie care a inspirat povestea biblică Sodoma și Gomora
Articole online

Adevărata explozie care a inspirat povestea biblică Sodoma și Gomora

Dispariția unui oraș

Roca s-a transformat într-o minge de foc masivă la aproximativ 4 kilometri deasupra solului, explozia fiind de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică Hiroshima. Temperatura aerului a crescut rapid la peste 2.000 de grade Celsius, îmbrăcămintea și lemnul au izbucnit imediat în flăcări, iar săbiile, sulițele, cărămizile și ceramica au început să se topească.

La puțin timp după explozie a fost lovit și orașul biblic Ierihon, zidurile sale căzând, iar orașul arzând integral. Nimeni nu a înțeles la acel moment ce s-a întâmplat. Ulterior, s-a aflat că vinovatul acestui eveniment a fost un asteroid asemănător cu cel care a doborât 80 de milioane de copaci în Tunguska, Rusia.

Toate dovezile strânse au arătat că temperatura din oraș a crescut mai mult decât în cazul unei erupții vulcanice, a războiului sau a incendiilor normale ale orașului. Nivelurile ridicate de sare depuse în timpul impactului au făcut imposibilă cultivarea diferitelor cereale, motiv pentru care orașul și alte 100 de așezări din zonă au fost abandonate pentru câteva secole.

Este foarte posibil ca această poveste a distrugerii orașului să fi fost transmisă din generație în generație până când a fost înregistrată oficial ca povestea Sodomei. Biblia descrie devastarea unui centru urban de lângă Marea Moartă, unde pietre și foc au căzut din cer, orașul ajungând să fie distrus, iar fumul gros s-a ridicat deasupra orașului, motiv pentru care toți locuitorii au fost uciși.

Ultima explozie ?

Distrugerea orașului ar putea reprezenta cea de-a doua cea mai veche distrugere a unei așezări umane din cauza unui impact puternic, prima distrugere fiind satul Abu Hureyra din Siria care s-a întâmplat în urmă cu 12.800 de ani. Un lucru cert este că nu a fost pentru ultima dată când o localitate este distrusă de un astfel de evenimente.

Astfel de explozii pot distruge orașe și regiuni întregi, reprezentând astfel un pericol sever în zilele noastre. Începând cu septembrie 2021, există mai mult de 26.000 de asteroizi din apropierea Pământului și o sută de comete, dintre care măcar un asteroid se poate izbi inevitabil de Pământ.

Cu excepția cazului în care telescoapele orbitale sau cele de la sol detectează aceste obiecte, este posibil ca lumea să nu aibă parte de un avertisment, așa cum s-a întâmplat și în celelalte cazuri ale exploziilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola