Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Adevărata amenințare nucleară a lui Putin împotriva UE! Va rezista alianța SUA-Europa?
Caleidoscop

Adevărata amenințare nucleară a lui Putin împotriva UE! Va rezista alianța SUA-Europa?

Va rămâne UE fără gazele rusești?

Rusia susține că este pregătită să redirecționeze toate livrările de gaz pe care le face spre UE către alte piețe, dacă va fi lovită de sancțiuni .
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov a declarat că Moscova este pregătită să răspundă dur unor eventuale sanccțiuni occidentale asupra companiilor sale energetice.
Declarațiile vin ca răspuns la avertismentele adresate de UE și Statele Unite președintelui rus Vladimir Putin că riscă sancțiuni uriașe în cazul unui atac asupra Ucrainei. Experții au emis, însă, ipoteza că Rusia ar putea tăia gazul UE, o măsură de retorsiune care ar afecta grav Europa căreia Rusia îi furnizează aproximativ 40% din necesarul de gaz.

Temerile occidentale s-au materializat prin anunțul lui Siluanov, deși acesta nu a precizat spre ce piețe vor fi redirecționate exporturile de energie.

Putin s-a arătat deja dispus să creeze greutăți Occidentului, încă din decembrie anul trecut când din cauza scăderii livrărilor prin gazoductu Yamal-Europa s-a ajuns la o creștere vertiginoasă a prețurilor la energie în Occident.

Sancțiunile ar putea avea efect de bumerang?

Întrucât Rusia a fost avertizată că cele mai mari bănci ale sale, economia și sectorul său energetic ar putea fi lovite de controalele exporturilor, Siluanov a amenințat că Rusia poate riposta.
„Orice restricții ale exporturilor ar duce la creșterea prețurilor. Și dacă se aplică astfel de restricții, atunci creșterile prețurilor ar trebui să compenseze în mare măsură astfel de restricții.”
Gazul nu este singurul import din Rusia după care Europa ar suferi dacă va impune sancțiuni Rusiei.
Rusia furnizează Europei 46% din combustibilii solizi, cum ar fi cărbunii, dar și 26% din petrolul brut, notează ziarul britanic Daily Express.

Potrivit Bloomberg, dacă prețul petrolului rămâne la 90 de dolari pe baril în 2022, bugetul rus va primi un profit suplimentar de 65 de miliarde de dolari. Dacă prețul ajunge la 100 de dolari pe baril, ceea ce nu e deloc exclus, atunci venitul suplimentar va fi de 73-80 de miliarde de dolari.
Creșterea prețurilor la gaze va avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra veniturilor bugetare ale Federației Ruse.
„Se adaugă la rezervele fiscale ale Rusiei la momentul potrivit pentru Kremlin, oferind un amortizor mai mare împotriva unei crize din cauza sancțiunilor”, a declarat analistul Bloomberg Rusia Scott Johnson .

 

Registration

Aici iti poti reseta parola