Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Acuzații false aduse de Cozmin Gușă în spațiul public cu privire la prelucrarea înscrisurilor memorialistice ale generalului Iulian Vlad
Articole online

Acuzații false aduse de Cozmin Gușă în spațiul public cu privire la prelucrarea înscrisurilor memorialistice ale generalului Iulian Vlad

Acuzații false aduse de Cozmin Gușă în spațiul public cu privire la prelucrarea înscrisurilor memorialistice ale generalului Iulian Vlad

Deranjat de faptul că nu a reușit să pună mâna pe filele „Jurnalului de Jilava” ale generalului Iulian N. Vlad, file care au fost valorificate ulterior în revista Evenimentul Istoric (revista cu numărul 14), și aflat într-un conflict mediatic cu jurnalistul Dan Andronic, Horia-Cozmin Gușă a lansat în spațiul public o serie de informații false, menite să inducă în eroare cititorii. 

Redăm mai jos răspunsul oferit de generalul Aurel Rogojan prin intermediul unui articol publicat pe site-ul EVZ, în care explică cu lux de amănunte situația documentelor respective și scoate la iveală adevărul cu privire la dreptul de utilizare și prelucrare a acestora:

„De ceva timp, cetățeanul Horia-Cozmin Gușă lansează o acuzație mincinoasă în spațiul public. Nu am vrut să-i răspund, dar numeroși oameni m-au întrebat care este adevărul. Cetățeanul Horia-Cozmin Gușă , deși i s-a învederat că se află în totală eroare atunci când proferează în spațiul public alegațiile referitoare cu privire la atribuirea unui legat din partea generalului Iulian N. Vlad, transmite o minciună, continuă. Pretinde că trebuia să primească după decesul acestuia drept de dispoziție asupra înscrisurilor memorialistice ale acestuia. Discursul său culminând prin a-i acuza pe Dan Andronic și Aurel I. Rogojan că au furat documentele generalului Iulian N. Vlad , promise lui, pentru a le folosi cum cred ei de cuviință.

Ca să fim foarte clari! În recenta dispută mediatică cu jurnalistul Dan Andronic, cetățeanul Horia-Cozmin Gușă a invocat în repetate rânduri “moștenirea” ce i-a fost furată de Dan Andronic și Aurel I. Rogojan, filele „Jurnalului de Jilava”  al generalului Iulian N. Vlad, file valorificate în revista „Evenimentul istoric”, cu parcimonioasa cenzură a fostului său „director de cabinet”.

O afirmație falsă în totalitate, care ne arată că unii din stăpânii săi sunt foarte supărați pentru modul în care Horia-Cozmin Gușă (nu) are acces la “secretele” generalului Iulian N. Vlad. Credem că i-a mințit de la bun început, întrucât nu a existat vreodată ideea ca el să primească acces la vreun document din arhiva Generalului. Din motive pe care nu le putem explica în clar, întrucât ar însemna să facem excepții de la obligațiile de confidențialitate subsecvente jurământului militar! 

Unde este realitatea?

Este una singură! Adrian Vlad, fiul generalului Iulian N. Vlad, a decis ca toate înscrisurile olografe ale tatălui său, nu doar „Jurnalul de  Jilava” să treacă în custodia celor doi, sub rezerva ca orice fel de valorificare a acestora să fie realizată numai în forma convenită cu fostul „director de cabinet” al Generalului, adică subsemnatul. Pentru că așa a dorit generalul Iulian N. Vlad. Iar acest lucru s-a și întâmplat, în paginile revistei “Evenimentul Istoric”.

Ca o dovadă suplimentară, pe data de 5 mai 2017, generalul Iulian N. Vlad l-a desemnat „legatar al memoriei” sale pe generalul Aurel I. Rogojan și i-a dat acceptul pentru predarea la Editura „Proema” din Baia Mare a transcriptului înregistrărilor video.”

evenimentul istoric

„Cetățene Gușă, nu ne obligați să facem excepții de la obligațiile de confidențialitate subsecvente jurământului militar!”

Generalul Aurel I. Rogojan

Generalul Aurel I. Rogojan

„Cetățeanului mai sus numit i s-a spus în față, nu o singură dată, că nu este de partea adevărului.  Chiar de către editorul Petre Romoșan, invitat adesea la emisiunea Radio Gold FM „Ce-i în Gușă și-n căpușă”. Petru Romoșan cunoaște foarte bine istoricul apariției volumului „Iulian N. Vlad –  Confesiuni pentru istorie”, așa că poate spune exact cum s-au petrecut lucrurile.

La rândul său, autorul acestor rânduri, Aurel I. Rogojan, a intervenit cu corecțiile necesare într-un comentariu postat pe site-ul postului de radio anterior menționat, prin care falsul legatar a fost invitat să citească cu atenție paginile  45 – 48 alin. 1 ale volumului citat, pe care cetățeanul Horia-Cozmin Gușă și-l revendică, fragmente pe care le reproducem în facsimil, mai jos.

Așa cum se poate citit din fragmentul invocat, generalul Iulian N. Vlad nu a lăsat posterității niște memorii ce i-ar fi fost “furate” cetățeanului Horia-Cozmin Gușă, ci a acceptat provocarea propusă de un grup de trei persoane de a realiza un ciclu de istorisiri orale, sub forma unui dialog/interviu filmat, realizat în 19 sesiuni, în economia a peste 40 de ore material video. La care Horia-Cosmin Gușă nu a fost invitat să participe, nu a fost implicat în vreun fel, nu și-a adus nici o contribuție.  

De altfel, cetățeanul sus-numit face adeseori mare, dar falsă, paradă de o relație specială pe care ar fi avut-o cu generalul Iulian N. Vlad. Nu vreau să intru în măruntaiele acestui fals, ar însemna să intru în detalii pe care prefer să le uit. În aceeași notă, cetățeanul sus-numit invocă frecvent, după rețetarul unor neonorabili, relații sus-puse de prin labirintul serviciilor secrete, fără precizarea meridianului acestora.

Așadar încă o dată facem un apel:

Cetățene Horia-Cozmin Gușă, nu ne obligați să facem excepții de la obligațiile de confidențialitate subsecvente jurământului militar!”

 

 

 
 

Registration

Aici iti poti reseta parola