Evenimentul Istoric > Articole online > Aurel I. Rogojan față în față cu Dan Andronic. Lansarea cărții „Puterea Umbrei”, la Târgul Gaudeamus
Articole online

Aurel I. Rogojan față în față cu Dan Andronic. Lansarea cărții „Puterea Umbrei”, la Târgul Gaudeamus

Chintesența volumului a fost surprinsă de maestrul Ion Cristoiu în prefața lucrării.

 „Într-una dintre zilele verii deja trecute, m-am trezit cu un telefon de la Dan Andronic. Mă ruga să scriu prefaţa la manuscrisul cărţii sale, „Puterea Umbrei. Istorii din lumea informaţiilor secrete”.

Sunt un om de modă veche în materie de scris. Pe vremea mea, ca să semnezi prefața la o carte, trebuia să citești manuscrisul. Acum nu mai e nevoie de așa ceva. Se pot semna prefețe și la cărți despre care nici nu știi că există. Astfel că i-am cerut lui Dan Andronic textul înainte de a hotărî dacă merită sau nu efortul de a-i întocmi prefața.

Cartea e transcrierea unui dialog al jurnalistului Dan Andronic cu generalul Aurel Rogojan.

Aurel Rogojan e un personaj aparte în Istoria serviciilor noastre secrete. A fost numit, în 1977, la vîrsta de 28 de ani, după ce fusese avansat căpitan la excepțional, șef de cabinet la general-locotenent Iulian Vlad, secretar de stat la Ministerul de Interne. Îl va urma pe acesta în demnitățile sale ulterioare, de la adjunct al ministrului de Interne (1984-1987) pînă la ministru secretar de stat și sef al Departamentului Securității Statului (1987-1989). A lucrat ca om cheie, fără a fi şef mare. După 1989, Aurel Rogojan a fost implicat în făurirea şi consolidarea SRI. (…)

Cartea e de o excepţională valoare. Pentru Istoricul Clipei şi pentru Istoric în general. Contribuie la aceasta și competența lui Dan Andronic în materie de Servicii Secrete. La Evenimentul zilei de sub conducerea mea, Dan Andronic a coordonat un timp o Secție botezată ad-hoc, Servicii Secrete. În această ipostază el a adus ziarului veritabile scoop-uri din lumea Serviciilor Secrete postdecembriste.

Dan Andronic, așa cum îl știu eu, a fost și este fascinat de lumea Serviciilor Secrete, cărora a căutat să le afle dedesubturile. Dedesubturile Serviciilor nu le află în totalitate nici măcar cei care le conduc, dacă nu chiar mai ales cei care le conduc. Nu le-a aflat  în totalitate nici Dan Andronic.

Postul de la Evenimentul zilei i-a  dat însă o competență aparte ca jurnalist specializat în Serviciile Secrete. Succesul acestei cărți – de care nu mă îndoiesc – se explică și prin cunoașterea de către Dan Andronic a multor amănunte din domeniul Intelligence.

Dezvăluirile din carte pot fi împărțite în următoarele categorii: despre cum funcționa Securitatea; despre prezența spionajului străin, atât din Vest, cât și din Est, pe teritoriul României, înainte și după decembrie 1989; despre realitățile din anii comuniști, cu un accent aparte pus pe relația dintre Securitate și Puterea politică; despre pregătirea și desfășurarea Loviturii de stat din decembrie 1989; despre atmosfera din SRI sub domniile lui Virgil Măgureanu, Costin Georgescu și Radu Timofte; despre relația SRI cu Puterea politică postdecembristă, întruchipată de președinții Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola