Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Abu Tahsin al-Salhi: „Șeicul lunetiștilor” care a ucis 384 de luptători ISIS
Articole online

Abu Tahsin al-Salhi: „Șeicul lunetiștilor” care a ucis 384 de luptători ISIS

Abu Tahsin al-Salhi

Un soldat irakian a devenit o sursă de inspirație pentru camarazii săi în ceea ce privește rezistența și dedicarea sa în apărarea țării. El a ucis un număr remarcabil de luptători inamici – 384 confirmați – în eforturile sale de a apăra Irakul de ISIS. În timpul serviciului său, era cunoscut sub numele de „Șeicul lunetiștilor”, dar pentru cei de acasă, era Abu Tahsin al-Salhi.

Abu Tahsin al-Salhi: „Șeicul lunetiștilor” care a ucis 384 de luptători ISIS

Abu Tahsin al-Salhi era un veteran în vârstă de 60 de ani care luptase în mai multe conflicte înainte de implicarea sa în Războiul civil irakian – mai bine cunoscut sub numele de Războiul din 2013-17 din Irak. El a participat pentru prima dată la Războiul de Yom Kippur din 1973 și a fost staționat în Înălțimile Golan cu Brigada 5 de Munte.

Ulterior, al-Salhi a luptat în al doilea război kurdo-irakian din 1974-75, în războiul Iran-Irak din 1980-88, în războiul din Golf și în războiul din Irak. În momentul în care militanții ISIS au trecut peste granița irakiană, el era un soldat bine experimentat. În ciuda vârstei sale, a luat armele pentru a-și apăra țara împotriva inamicului invadator.

Abu Tahsin al-Salhi a luptat în cadrul Unităților de Mobilizare Populară

În 2015, Abu Tahsin al-Salhi s-a oferit voluntar în cadrul Unităților de Mobilizare Populară (PMU), o organizație umbrelă sponsorizată de stat care, din punct de vedere tehnic, nu face parte din armata irakiană, dar care are o relație semi-oficială cu armata și cu instituțiile de securitate ale țării. PMU este formată din aproximativ 40 de miliții de 100.000 de luptători care sunt predominant șiiți, dar și sunniți, creștini și luptători yazidi.

Al-Salhi s-a alăturat PMU și a declarat peste 300 de ucideri de inamici în timpul serviciului său, ceea ce i-a adus porecla „Ochi de șoim” și „Șeicul lunetiștilor”. El a devenit o legendă în rândul PMU și a fost prezentat într-un videoclip în care își prezintă devotamentul față de cauză și abilitățile sale cu pușca.

În videoclip, el a descris cum a fost trimis pentru o lună pentru a lua o pauză de la luptă, dar s-a întors după numai două săptămâni din cauza dragostei sale pentru apărarea țării. El a spus:

„Sunt relaxat, mintea mea este relaxată. Ultima dată mi-au dat o lună liberă și după 12 zile m-am întors”.

Abu Tahsin al-Salhi și-a pierdut viața în nord-vestul Irakului

Abu Tahsin al-Salhi era staționat în Jurf al-Sakhar (în prezent Jurf al-Nasr), la sud-vest de Bagdad, dar călătorise pe aproape întreaga întindere a țării luptând împotriva ISIS. Ultima dată a fost staționat în apropiere de Hawija, un oraș din nord-vestul țării care fusese cucerit de ISIS. În timpul luptei PMU pentru recucerirea zonei în septembrie 2017, al-Salhi a fost ucis în timp ce avansa împreună cu miliția.

al-Salhi a murit la vârsta de 64 de ani, fiind o sursă de inspirație pentru soldații irakieni care luptă împotriva ISIS. 

Registration

Aici iti poti reseta parola