Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Abdicările ginerelui Regelui Ferdinand
Articole online

Abdicările ginerelui Regelui Ferdinand

George al II-lea din dinastia Oldenburg, rege al Greciei, s-a născut la 19 iulie 1890, la Tatoi, lângă Atena, ca fiu al regelui Constantin I şi al Sofiei de Prusia, regină a Greciei.

În urma abdicării regelui Constantin I, pentru a doua oară, de această dată în favoarea fiului său, la 17 septembrie 1922, a fost instalat George al II-lea.

În 1923 au fost organizate alegeri. A fost ales un parlament republican. În lipsa regelui, aflat într-un turneu diplomatic, a fost proclamată republica, la 25 martie 1924.

Grecia suporta o serie de crize politice. Adjunctul prim-ministrului, generalul Kondylis, un republican convins, a anunţat o posibilă restaurare a monarhiei. Acesta a devenit premier în octombrie 1935.

Un plebiscit privind reinstaurarea monarhiei a fost organizat la 3 noiembrie 1935: 1.491.992 electori au votat pentru restauraţie, 32.454 – împotrivă.

Regele George al II-lea şi prinţul Paul s-au întors în ţară la 25 noiembrie 1935. Regele l-a numit pe Metaxas prim-ministru. Suveranul a păstrat legăturile cu Marea Britanie, reuşind să le păstreze şi pe cele cu Germania, la începutul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

A doua revenire

După invazia germană (1941), a emigrat la Londra, de unde a revenit în Grecia la 27 septembrie 1946. În decembrie 1944, în Grecia a izbucnit Războiul civil. În urma presiunilor britanice, George al II-lea l-a numit regent, până la revenirea lui în ţară, pe arhiepiscopul Damaskinos, Primatul Greciei.

Necazurile au continuat să fie simţite în ţară până la colapsul Germaniei din 1945.

La 31 martie 1946, în cadrul primelor alegeri libere, au fost prezenţi observatori britanici, americani şi francezi.

Victoria a fost a Blocului roialist populist, care a obţinut 231 din 354 locuri în Parlament. La 1 septembrie 1946, 69% din electori au votat în favoarea reîntoarcerii regelui George al II-lea.

Războiul civil a continuat, însă SUA au promis ajutor economic şi militar Greciei.

În februarie 1947, Insulele Dodecaneze erau cedate de către Italia Greciei, prin Tratatul de pace de la Paris.

George al II-lea a murit la Atena, la 1 aprilie 1947. A fost înhumat la Tatoi, în apropierea Atenei. A fost succedat la tron de fratele său mai mic, devenit regele Paul I.

 

Citește și Principesa Elisabeta, Principele Carol și Regele Ferdinand se întrec în binefaceri

Registration

Aici iti poti reseta parola