Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > A murit francezul cu o mie de feţe
Articole online

A murit francezul cu o mie de feţe

Între ele este și controversatul arbitraj privind vânzarea Adidas – care a implicat-o şi pe fosta directoare a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, la vremea aceea ministru de finanţe al lui Nicolas Sarkozy – care i-a adus peste 400 de milioane de euro în 2008.

Totodată, în 1994 i s-a interzis să mai deţină vreo funcţie de conducere la clubul de fotfal Olympique Marseille pentru nereguli economice şi sportive în timpul mandatului său.

Cancer

Fostul ministru şi om de afaceri francez Bernard Tapie a murit de cancer la vârsta de 78 de ani, a anunţat duminică familia sa pentru grupul de presă francez La Provence, la care Tapie era acţionar majoritar.

„Dominique Tapie şi copiii anunţă cu infinită durere decesul soţului şi tatălui lor, Bernard Tapie, în această duminică de 3 octombrie, la ora 8:40, ca urmare a unui cancer”, se menţionează în comunicatul trimis grupului la Provence.

Pe contul său de Instagram, Stéphane Tapie, unul dintre fiii lui Tapie senior, a confirmat informaţia printr-un mesaj succint – „La revedere Phoenix-ul meu” -, ca legendă la o fotografie în alb şi negru în care apare alături de tatăl său.

Tapie, cunoscut pentru achiziţia şi apoi vânzarea mărcii Adidas şi pentru perioada în care a fost preşedinte al clubului de fotbal Olympique Marseille, a fost diagnosticat în 2017 cu cancer la stomac.

În ciuda faptului că starea sa de sănătate se degradase în ultimele luni, Tapie a continuat să apară în mass media pentru a comenta teme de actualitate politică.

În luna aprilie a fost victima unui jaf cu violenţă la domiciliul său, unde atât el, cât şi soţia sa au fost legaţi la mâini şi loviţi de hoţi, care au fugit cu bijuterii şi ceasuri.

În mai, Tapie a renunţat să mai facă recurs la ultima decizie judecătorească în scandalul Adidas.

Un alt fiu al său, Laurent, a explicat presei cu acel prilej motivaţia acestei decizii: „Au apărut noi tumori, probabilitatea statistică este teribilă”.

Tapie va fi înmormântat la Marsilia, „oraşul inimii sale”, conform dorinţelor sale, a explicat familia.

Potrivit Agerpres, premierul francez Jean Castex i-a adus un omagiu lui Tapie, descriindu-l drept „un luptător”.

Registration

Aici iti poti reseta parola