Evenimentul Istoric > Articole online > A fost identificat un tigru cu dinți-sabie gigant care vâna rinoceri
Articole online

A fost identificat un tigru cu dinți-sabie gigant care vâna rinoceri

Cea mai mare felină care trăiește astăzi pe Pământ este tigrul siberian, care poate măsura până la 3 metri lungime și o greutate de 300 de kilograme.

Însă acesta este un pitic în comparație cu un exemplar identificat de către biologul Jonathan Calede, de la Universitatea din Ohio, cu ajutorul unui colț gigantic și al unei porțiuni de humerus.

Trăind în urmă cu 5-9 milioane de ani, Machairodus Lahayishupup, putea cântări până la 400 de kilograme și vâna prăzi care atingeau 2.700 de kilograme, susțin oamenii de știință americani.

„Era de departe cea mai mare felină care trăia în epoca respectivă și probabil una dintre celei mai mari din istoria Pământului”, afirmă Jonathan Calede, autorul principal al studiului publicat în Journal of Mammalian Evolution.

Calede și colegul lui, John Orcutt au examinat în total șapte bucăți de humerus neclasificate de la Muzeul de Istorie a Naturii din Oregon.

Cea mai mare măsoară 46 de centimetri lungime și 4,3 centimetri diametru. Pentru comparație, humerusul mediu al unui leu adult de astăzi măsoară circa 33 de centimetri lungime.

Cercetătorii au făcut o estimare a taliei noii specii prin asocierea mărimii humerusului și masa corporală a marilor feline moderne și au construit ipoteze în privința probabilelor prăzi ale felinei, în funcție de talia sa și de animalele cunoscute că au trăit în acea epocă: rinocer, cămila uriașă (Megatherium) sau leneșul gigant, de trei metri.

„Până acum, se foloseau dinții fosilizați pentru a clasifica speciile de feline mari. Noi arătăm că și humerusul poate servi ca indiciu”, a declarat Calede.

Machairodus Lahayishupup ar fi astfel un strămoș îndepărtat al Smilodonului, tigrul cu dinții-sabie, dispărut în urmă cu circa 10.000 de ani.

Dinții, găsiți la Muzeul de Istorie Naturală, nu includ din păcate faimoșii canini în formă de sabie, dar au oferit dovezi suplimentare că fosilele aparțineau cu adevărat genului Macahairodus, numele științific al tigrului cu dinții-sabie.

Machairodus Lahayishupup nu este totuși cel mai mare mamifer carnivor care a trăit pe Pământ.

În 2019, cercetătorii au anunțat că au identificat o nouă specie de „supercarnivor” care trăia în Kenya de azi, acum 23 de milioane de ani, numită Simbakubwa Kutokaafrika („marele leu din Africa”, în swahili) și ataca animale de talia elefanților și a hipopotamilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola