Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > A fost Cristofor Columb italian? ADN-ul său va vorbi…
Articole online

A fost Cristofor Columb italian? ADN-ul său va vorbi…

Spaniol după țara de adopție, dar genovez prin naștere, Cristofor Columb (1451-1506), navigatorul care a deschis calea europenilor către America este comemorat în fiecare an de americani de Columbus Day.

Însă, după ce, în ultimii ani, statuile sale din America au început să fie dărâmate de barbarii Corectitudinii Politice, iată că legătura lui Columb cu Italia este pusă și ea sub semnul întrebării.

Potrivit istoriei oficiale, navigatorul este considerat ca fiind genovez, născut în orașul portuar, în 1451, din părinți țesători.

Însă un grup de istorici spanioli, reuniți săptămâna trecută într-un colocviu la Universitatea din Granada, și-au manifestat îndoiala în legătură cu această variantă.

Dacă numeroase izvoarele istorice, afirmă ei, evocă rădăcinile italiene ale lui Columb, originile sale precise precum și informațiile despre copilărie rămân incerte.

De ce nu a scris în italiană?

Nici unul dintre textele sau manucrisele păstrate până astăzi nu este redactat în limba lui Dante. În schimb, navigatorul scria, pe lângă latină, în portugheză, valenciană, galiciană și chiar în mallorcheză, fapt care a ridicat multe semne de întrebare.

Emblematica figură a Americii și Italiei să fi fost de fapt un spaniol?

Pentru a face lumină în aceste „contradicții”, Universitatea din Granada a anunțat că pregătește o nouă examinare a osemintelor lui Cristofor Columb, scrie Le Figaro.

Păstrate în Catedrala din Sevilla, alături de cele ale fratelui și fiului său, rămășițele pământești ale lui Columb urmează ca, în lunile următoare, să facă obiectul unor analize genetice.

Acestea vor fi realizate în parteneriat cu mai multe laboratoare străine, dintre care două italienești, asociate cu universitățile din Florența și Roma.

În 2003 au avut loc primele cercetări asupra osemintelor lui Columb, când s-a stabilit autenticitatea lor.

Noile analize ale AND-ului navigatorului se vor baza pe descoperirile genetice importante din ultimii ani.

„Dispunem acum de tehnologii de secvențiere de ultimă generație”, a declarat Lorente într-o conferință de presă.

„Tehnologia este mult mai sensibilă și capabilă să ne ofere o cantitate mai mare de informații pornind de la mai puțin ADN”.

Evreu, croat, polonez, bastard regal, corsar…

Cu ajutorul acestor informații, cercetătorii vor încerca să identifice regiunea geografică din care este originar Columb.

Lorente speră ca, pe baza lor, să „pună capăt dezbaterii” academice.

În afara unor variante exotice, evocând o origine croată sau poloneză, una dintre ipotezele cele mai vehiculate este că navigatorul ar proveni dintr-o familie de evrei sefarzi genovezi convertiți și stabiliți la Valencia.

Alții cred că ar fi nepotul secret al regelui Ferdinand al II-lea, sau bastardul infantei portugheze Eleonora de Viseu. O altă idee exotică este că ar fi fost în realitate un corsar portughez.

Rezultatul cercetărilor savanților de la Granada este așteptat să fie anunțat în octombrie.

Registration

Aici iti poti reseta parola