Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > A apărut al cincilea ocean pe harta lumii
Articole online

A apărut al cincilea ocean pe harta lumii

După Atlantic, Pacific, Indian și Arctic, National Geographic Society, organizația științifică și educativă care cartografiază pământurile, apele și cerul din 1915 încoace, a recunoscut oficial un al cincilea ocean.

Botezat oceanul Austral, el este alcătuit din majoritatea apelor care înconjoară Antarctica până la paralela de 60 de grade sud, cu excepția Strâmtorii Drake și a Mării Scoției, arată un articol din revista National Geographic.

Potrivit oamenilor de știință, acest nou ocean nu seamănă cu nici unul din celelalte patru: aerul este mai rece, ghețarii sunt mai albaștri și „este singurul ocean care se atinge cu alte trei și îmbrățișează în totalitate un continent, în loc să fie el înconjurat”, explică Sylvia Earle, biolog marin.

Experții dezbat de mulți ani în privința existenței unui al cincilea ocean.

Organizația Hidrografică Internațională, care lucrează cu grupul de experți la numele geografice ale Națiunilor Unite, pentru a le unifica pe plan internațional, a recunoscut Oceanul Austral în 1937, dar a renunțat la această denumire în 1953.

Oficiul Statelor Unite pentru denumiri geografice, la rândul său, a folosit denumirea de Oceanul Austral din 1999.

Însă, abia în februarie 1921, Agenția americană de Observație Oceanică și Atmosferică a afirmat oficial că acesta constituie un ocean distinct.

„Oceanul Austral este recunoscut de mult timp de către oamenii de știință, dar, cum nu a existat până acum un acord internațional, nu l-am recunoscut oficial”, explică Alex Taft, geograf la National Geographic Society.

Acum, acest lucru s-a produs.

Curentul circumpolar

Contrar celorlalte oceane, care sunt definite de continentele care le delimitează, Oceanul Austral este definit și mărginit de un curent rapid numit circumpolar antarctic, precizează revista.

Apele sunt mult mai reci și ceva mai puțin sărate decât apele oceanice nordice.

În afara unicității sale geografice, Oceanul Austral are și un puternic impact asupra climei Pământului.

Curentul circumpolar antarctic, care se întinde de la suprafața până la fundul oceanului, antrenează apele oceanelor Atlantic, Pacific și Indian, ceea ce îi permite să alimenteze sistemul de circulație mondial care transportă căldura în jurul planetei.

Astfel, apa rece și densă contribuie la stocarea carbonului în străfundurile oceanului.

Oceanul Austral adăpostește și ecosisteme marine unice și fragile, precum și o viață marină excepțională, precum cea a balenelor, focilor și pinguinilor, spune Enric Sala, explorator la National Geographic.

Registration

Aici iti poti reseta parola