Specialiștii în istoria medicinei se îndoiau totuși că maladia a venit din America în Europa și s-a extins pe continent de la marinari și mercenari.
Cercetătorii austrieci de la Universitatea de Medicină din Viena vin cu descoperiri. Într-un studiu, citat de geschichte.de, https://www.g-geschichte.de/mittelalter/syphilis-doch-vor-kolumbus/ ei au analizat mai multe schelete, deshumate din curtea bisericii din orașul St.Polten (Austria Inferioară), datând din perioada 1320-1390.
Au descoperit malformații tipice pentru sifilisul congenital. Infecția era transmisă de la mamă la făt.
“Am depistat așa-numiții dinți Hutchinson, o malformație a măselelor, caracteristică infecției cu sifilis, care afectează definitiv a doua dentiție a copilului infectat”, au declarat cercetătorii Fabian Kanz și Karl Goldschmidt.
Cu ajutorul unei tehnologii moderne pe bază de cercertare a proteinelor, ei încearcă să depisteze și ADN-ul purtătorului principal al infecției, pentru a defini mai bine dezvoltarea bolii.
Cercetătorii susțin că importarea sifilisului de către echipajul lui Columb în 1493 nu este o teorie eronată, însă este vorba despre o infecție mai agresivă care s-a răspândit mult mai rapid, în comparație cu forma infecției deja existente în Europa.
Chiar dacă sifilisul era virulent în Europa, fenomenul provine probabil de la o celulă sușă mai recentă și mai agresivă a agentului patogen care s-a propagat foarte rapid și cu consecințe dezastruoase după 1493.