Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 7 Septembrie 1813: SUA și porecla „Unchiul Sam”
Articole online

7 Septembrie 1813: SUA și porecla „Unchiul Sam”

uncle sam

7 Septembrie 1813: SUA și porecla „Unchiul Sam”

La sfârșitul anilor 1860 și 1870, caricaturistul politic Thomas Nast (1840-1902) a început să popularizeze imaginea Unchiului Sam. Nast a continuat să evolueze imaginea, dându-i în cele din urmă lui Sam barba albă și costumul cu dungi și stele care sunt asociate cu personajul de astăzi.

Nast, născut în Germania, a fost creditat și cu crearea imaginii moderne a lui Moș Crăciun, precum și cu ideea măgarului ca simbol al Partidului Democrat și a elefantului ca simbol al republicanilor. De asemenea, Nast a ironizat în caricaturile sale editoriale corupția din cadrul Tammany Hall din New York și a fost, în parte, responsabil pentru căderea liderului Tammany, William Tweed, alături de fostul primar al orașului New York, Fiorello La Guardia, care și-a prezentat platforma pe tema eliminării Tammany Hall și a practicilor sale corupte.

Poate cea mai faimoasă imagine a Unchiului Sam a fost creată de artistul James Montgomery Flagg (1877-1960). În versiunea lui Flagg, Unchiul Sam poartă o pălărie înaltă de top și o jachetă albastră și este îndreptat drept înainte spre privitor. În timpul Primului Război Mondial, acest portret al lui Sam cu cuvintele „Te vreau în armata americană” a fost folosit ca poster de recrutare. Imaginea, care a devenit extrem de populară, a fost folosită pentru prima dată pe coperta revistei Leslie’s Weekly în iulie 1916 cu titlul „Ce faci pentru pregătire?”. Afișul a fost distribuit pe scară largă și, ulterior, a fost reutilizat de numeroase ori cu diferite legende.

În septembrie 1961, Congresul SUA l-a recunoscut pe Samuel Wilson ca fiind „tatăl simbolului național al Americii, Unchiul Sam”. Wilson a murit la vârsta de 87 de ani, în 1854, și a fost înmormântat alături de soția sa Betsey Mann în cimitirul Oakwood din Troy, New York, oraș care se autointitulează „Casa Unchiului Sam”.

Registration

Aici iti poti reseta parola