Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 7 decembrie 1975: Indonezia invadează Timorul de Est
Articole online

7 decembrie 1975: Indonezia invadează Timorul de Est

Timor

7 decembrie 1975: Indonezia invadează Timorul de Est

Portughezii au părăsit Timorul de Est în august 1975, iar trupele indoneziene au început curând să se infiltreze la graniță dinspre Timorul de Vest indonezian. La 28 noiembrie, guvernul ales în mod democratic al Timorului de Est, temându-se de o invazie indoneziană iminentă, a proclamat Republica Democratică a Timorului de Est.

În dimineața zilei de 7 decembrie, Indonezia a răspuns prin inițierea unui bombardament naval asupra orașului Dili, urmat de un asalt al parașutiștilor și pușcașilor marini. La 10 decembrie, o a doua forță de invazie a capturat al doilea oraș ca mărime, Baucau. În alte părți, rezistența localnicilor a continuat, dar până în 1978 anexarea Timorului de Est de către Indonezia era practic completă.

În primii ani ai invaziei și ocupației indoneziene, peste 100.000 de timoreni au murit ca urmare directă a conflictului. Cei mai mulți dintre morți au fost civili uciși de armată sau au murit de foame în lagărele de internare sau în timp ce se ascundeau pe dealuri de armata indoneziană. Grupuri mici de gherilă timocoreană au continuat rezistența timp de decenii. În 1996, Jose Ramos-Horta și episcopul Carlos Ximenes Belo au primit împreună Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile lor de a obține independența Timorului de Est.

Dictatorul indonezian Suharto, care a ordonat invazia din 1975, a fost înlăturat de la putere în 1998, iar timorenii și-au reluat apelurile pentru independență. În 1999, populația din Timorul de Est a votat cu o majoritate covârșitoare pentru independență în cadrul unui referendum, ceea ce a dus la atacuri sângeroase din partea forțelor de miliție indoneziene. O forță de menținere a păcii a ONU, condusă de Australia, a fost trimisă pentru a pune capăt violențelor, iar în august 2001, Timorul de Est a organizat primele alegeri democratice pentru a stabili un guvern autonom.

Registration

Aici iti poti reseta parola