Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > 5 august 1929: Greva minerilor de la Lupeni
Articole online

5 august 1929: Greva minerilor de la Lupeni

grevă

5 august 1929: Greva minerilor de la Lupeni

După Primul Război Mondial, în România au existat relativ puține acțiuni colective de protest ale muncitorilor. Principala cauză a constat în lipsa de organizare sindicală, iar un motiv pentru această lipsă este dat de prezența pericolului comunist în epocă.

Cu toate acestea, viața miilor de mineri care munceau în subteran era grea, deoarece aceștia aveau salarii foarte mici, iar condiţiile în care îşi desfăşurau activitatea erau deosebit precare. De altfel, în acei ani, în minele din Valea Jiului avuseseră loc mai multe accidente de muncă, cel mai grav dintre având loc la Mina Aurelia din Lupeni în anul în 1922, când în urma unei explozii petrecute în subteran, 82 de oameni au murit.

Şapte ani mai târziu, condiţiile de muncă şi riscurile la care erau supuşi minerii care munceau în mină nu se schimbaseră, astfel că începutul lunii august a anului 1922 minerii au protestat față de salariile mici și fată condiţiile de muncă şi riscurile la care erau supuşi.

Minerii au cerut ca ziua de lucru să fie de opt ore iar salariile să fie majorate, de asemenea au solicitat să fie aprovizionaţi cu alimente şi echipamente, iar minorii să nu mai fie trimişi să muncească în subteran.

În data de 5 august 1929 minerii decid să intre în grevă generală, iar peste 4.000 de oameni de la minele din Valea Jiului au refuzat să intre în subteran şi s-au îndreptat spre centrul oraşului Lupeni.

Prima parte a zilei de 5 august 1929 s-a desfășurat pe fundalul lipsei de reacție din partea militarilor care făceau parte din forțelor de ordine , însă după miezul nopții a fost instaurată starea de asediu, iar militarii au avut liber să folosească armele pentru a-i împrăştia pe protestatarii.

Astfel, odată cu deschiderea focului de către forțele de ordine, 20 de oameni au fost ucişi pe loc și peste 150 au fost răniţi. Minerii au ripostat cu pietre, însă în cele din urmă au fost siliţi să se retragă din faţa ploii de gloanţe îndreptate asupra lor. Au avut loc si numeroase arestări din rândul minerilor, iar evenimentele din Lupeni au fost relatate pe larg în presa internaţională, jurnaliştii marilor ziare din Statele Unite oferind descrieri oripilante ale „vânătorii de oameni” care a urmat protestelor de la Lupeni.

Astfel ziarul „New York Times” a publicat mai multe articole în acea despre masacrul de la Lupeni, relatând că istoria grevelor și mișcărilor sociale din România arată ca acestea au fost întotdeauna reprimate brutal, iar guvernul a apelat la reprimarea dură a oricărui protest cu revendicări sociale.

Istoriografia din epoca comunistă a încercat să revendice pentru mișcarea comunistă sau PCR un rol important în protestul minerilor de la Lupeni

Registration

Aici iti poti reseta parola