Evenimentul Istoric > Istoric Play > Scânteia care a aprins răscoala minerilor din 1977 împotriva lui Ceaușeacu
Istoric Play

Scânteia care a aprins răscoala minerilor din 1977 împotriva lui Ceaușeacu

Anul 1977 a fost plin de evenimente pentru regimul comunist. Prima dată s-a confruntat cu mișcarea de rezistență a scriitorului Paul Goma. 

Apoi a venit marele cutremur ce a zguduit România făcând peste 1.500 de morți și peste 11.000 de răniți.

Problemele pentru Nicolae Ceaușescu nu avea unde să se sfârșească aici. La mijlocul anului, 35.000 de mineri din cei 90.000 pe care avea România au intrat în grevă.

Motivul era o lege a pensiilor inițiată de Guvernul Verdeț, care interzicea cumularea pensiei de invaliditate cu salariul.

Nicolae Ceaușescu avea să treacă prin momente grele, dar a găsit resurse să întoarcă greva minerilor în favoarea sa. A acceptat chiar și unele revendicări.

Nicolae Ceauşescu, 4 august 1977: „Am fost ieri in Valea Jiului. Acolo s-au ridicat o serie de probleme legate de organizarea muncii, acestea le-am discutat cu cei de acolo și sunt tovarăşi care rezolvă problemele. S-au ridicat foarte multe probleme legate de proasta aprovizionare, că nu s-a realizat programul pe care l-am discutat acum doi ani şi orientarea stabilită atunci la Comitetul Politic Executiv de a asigura o aprovizionare prioritară pentru Valea Jiului”.

Registration

Aici iti poti reseta parola