Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 4 septembrie 1886: Liderul apaș Geronimo se predă trupelor americane
Articole online

4 septembrie 1886: Liderul apaș Geronimo se predă trupelor americane

4 septembrie 1886: Liderul apaș Geronimo se predă trupelor americane

Timp de 30 de ani, războinicul nativ american a luptat pentru a proteja pământul tribului său; cu toate acestea, în 1886, apașii erau epuizați și depășiți numeric. Generalul Nelson Miles a acceptat capitularea lui Geronimo, făcându-l ultimul războinic amerindian care s-a predat în mod oficial forțelor americane și semnalizând sfârșitul Războaielor Indiene din sud-vest.

Geronimo s-a născut în 1829 și a crescut în ceea ce astăzi sunt Arizona și Mexic. Tribul său, apașii Chiricahua, s-a confruntat cu coloniștii non-nativi care încercau să le ia pământurile. În 1858, familia lui Geronimo a fost ucisă de mexicani.

Căutând să se răzbune, acesta a condus mai târziu raiduri împotriva coloniștilor mexicani și americani. În 1874, guvernul american i-a mutat pe Geronimo și pe oamenii săi de pe pământurile lor într-o rezervație în partea central-estică a Arizonei. Condițiile din rezervație erau restrictive și dure, iar Geronimo și unii dintre adepții săi au evadat.

În următorul deceniu, aceștia s-au luptat cu trupele federale și au lansat raiduri asupra așezărilor albe. În acest timp, Geronimo și susținătorii săi au fost forțați de mai multe ori să se întoarcă în rezervație.

În mai 1885, Geronimo și aproximativ 150 de adepți au fugit pentru ultima dată. Au fost urmăriți în Mexic de 5.000 de soldați americani. În martie 1886, generalul George Crook (1829-90) l-a forțat pe Geronimo să se predea; cu toate acestea, Geronimo a evadat rapid și și-a continuat raidurile. Generalul Nelson Miles (1839-1925) a preluat apoi urmărirea lui Geronimo, forțându-l în cele din urmă să se predea în luna septembrie a aceluiași an lângă Fort Bowie, de-a lungul graniței dintre Arizona și New Mexico.

Geronimo și o bandă de apași au fost trimiși în Florida și apoi în Alabama, ajungând în cele din urmă în rezervația Comanche și Kiowa de lângă Fort Sill, în Teritoriul Oklahoma. Acolo, Geronimo a devenit un fermier de succes și s-a convertit la creștinism. A participat la parada inaugurală a președintelui Theodore Roosevelt în 1905. Liderul apașilor și-a dictat autobiografia, publicată în 1906 sub titlul Geronimo’s Story of His Life.

A murit la Fort Sill la 17 februarie 1909.

Registration

Aici iti poti reseta parola