Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Un paramilitar al CIA ar fi fost ucis în Somalia. Câți ofițeri a pierdut Agenția în 73 de ani
Articole online

Un paramilitar al CIA ar fi fost ucis în Somalia. Câți ofițeri a pierdut Agenția în 73 de ani

New York Times, care a dat miercuri știrea, scrie că ofițerul s-a alăturat CIA după ce a servit în cadrul grupului de dezvoltare a războiului naval special al SUA, cunoscut în mod obișnuit sub numele de SEAL Team Six.

În CIA, ofițerul răposat a slujit în Centrul de activități speciale (anterior Divizia de activități speciale), care este secțiunea paramilitară a Agenției.

Identitatea ofițerului nu a fost aflată și este puțin probabil ca aceasta să devină cunoscută în viitor. Se crede că familia ofițerului a fost anunțată. Citând „actuali și foști oficiali americani”, The Times a spus că nu se știe dacă ofițerul a fost ucis în timp ce participa la un raid antiterorist sau dacă a fost vizat de grupul  al-Shabaab, afiliatul al-Qaeda care este activ în Cornul Africii. Nici Al-Qaeda, nici Al-Shabaab nu au spus nimic despre presupusul incident.

SUA participă la un război de mică intensitate împotriva militanților islamiști din regiune de peste un deceniu.

În prezent, există peste 700 de militari americani în Somalia, dintre care majoritatea oferă instruire Forțelor Armate Somaleze.

Dar CIA, precum și personalul Forțelor de Operațiuni Speciale ale SUA, sunt de asemenea cunoscute pentru că efectuează raiduri în toată țara.

În plus, CIA, în asociere cu Departamentul Apărării și Biroul Directorului de Informații Naționale, a efectuat zeci de atacuri cu drone în Somalia în ultimii ani.

În septembrie a acestui an, Yahoo News a informat că CIA a pierdut patru ofițeri de operațiuni paramilitare în 2008.

Cei patru bărbați ar fi murit în timpul unei operațiuni maritime secrete în largul coastei Filipinelor, iar trupurile lor nu au fost niciodată recuperate. Conform raportului, cei patru bărbați erau membri ai filialei CIA, una dintre cele trei filiale ale Grupului de operațiuni speciale, care funcționează în cadrul Centrului de activități speciale.

Agenția nu a vorbit niciodată public despre decesele ofițerilor, dar ar fi anunțat familiile lor, care au fost, de asemenea, invitate la Langley pentru o ceremonie privată la care a participat conducerea CIA.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola