4 decembrie 1952: Smogul ucide mii de oameni în Anglia
Era o după-amiază de joi, când o masă de aer de înaltă presiune s-a oprit deasupra văii râului Tamisa. Când aerul rece a sosit brusc dinspre vest, aerul de deasupra Londrei a rămas blocat pe loc. Problema a fost exacerbată de temperaturile scăzute, ceea ce i-a determinat pe locuitori să ardă mai mult cărbune în cuptoare. Fumul, funinginea și dioxidul de sulf provenite de la industriile din zonă, împreună cu cele provenite de la mașini și de la consumul de energie, au provocat un smog extraordinar de dens care a sufocat orașul. În dimineața zilei de 5 decembrie, o pată vizibilă s-a așternut pe sute de kilometri pătrați.
Marele smog din 1952 a devenit atât de dens și de gros încât, până pe 7 decembrie, practic nu mai era lumină solară, iar vizibilitatea a fost redusă la cinci metri în multe locuri. În cele din urmă, toate mijloacele de transport din regiune au fost oprite, dar nu înainte ca smogul să provoace mai multe accidente feroviare, inclusiv o coliziune între două trenuri în apropiere de London Bridge.
Totuși, cel mai grav efect al smogului a fost suferința respiratorie pe care a provocat-o la oameni și animale, inclusiv dificultăți de respirație și vărsături. Una dintre primele victime remarcate a fost o vacă care s-a sufocat pe 5 decembrie. Un număr neobișnuit de mare de oameni din zonă, de ordinul miilor, au murit în somn în acel weekend.
Este dificil de calculat cu exactitate câte decese și răniri au fost cauzate de smog. Ca și în cazul valurilor de căldură, experții compară numărul total de decese din timpul smogului cu numărul de persoane care au murit în aceeași perioadă în anii anteriori. În perioada dintre 4 și 8 decembrie s-a înregistrat o creștere atât de accentuată a numărului de decese în zona metropolitană a Londrei, încât cele mai prudente estimări plasează numărul de decese la 4.000, iar unii estimează că smogul a ucis până la 12.000 de persoane.
Pe 9 decembrie, smogul a dispărut în cele din urmă. În urma acestui incident, guvernul britanic a adoptat reglementări mai stricte privind poluarea aerului și a încurajat oamenii să nu mai folosească cărbunele pentru a-și încălzi locuințele. În ciuda acestor măsuri, un smog similar, 10 ani mai târziu, a ucis aproximativ 100 de londonezi.