Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 29 octombrie 1948: Smogul ucigaș face o mulțime de victime în orașul Donora, în apropiere de Washington
Articole online

29 octombrie 1948: Smogul ucigaș face o mulțime de victime în orașul Donora, în apropiere de Washington

smog

29 octombrie 1948: Smogul ucigaș face o mulțime de victime în orașul Donora, în apropiere de Washington

Smogul este un tip de poluare a aerului, un cuvânt format in limba engleză din smoke=fum și fog=ceață. Din punct de vedere științific, smog-ul denotă o concentrație mărită a poluanților din aer deasupra unei zone dens populate având condiții meteorologice deosebite (de exemplu inversiune termică). În general, smog-ul apare numai în timpul vremii cu vânt slab.

Smogul clasic este rezultatul arderii cărbunilor si este un amestec de fum si dioxid de sulf. Smogul fotochimic este un tip de smog ce include o mixtură de agenți poluanți cum sunt ozonul sau VOCs. Acest tip de smog aparține industriei moderne.

Donora era un oraș de 14.000 de locuitori, situat pe râul Monongahela, într-o vale înconjurată de dealuri. Orașul găzduia oțelării și o uzină de topire a zincului care, cu ani înainte de dezastru, eliberase în atmosferă cantități excesive de acid sulfuric, monoxid de carbon și alți poluanți. În anii 1920, proprietarul uzinei de zinc, Zinc Works, i-a despăgubit pe locuitorii din zonă pentru daunele cauzate de poluare. Cu toate acestea, poluarea atmosferică cauzată de industriile din Donora a fost reglementată foarte puțin sau deloc.

Începând cu data de 26 octombrie, condițiile meteorologice din vale au adus o ceață densă în Donora

Se pare că această ceață a reținut poluanții în suspensie emiși de la uzina de topire a zincului și de la oțelării aproape de sol, unde au fost inhalați de către locuitorii din zonă. În curând, un val de apeluri a ajuns la spitalele și medicii din zonă. Dr. William Rongaus, șeful consiliului local de sănătate, a sugerat ca toți locuitorii cu probleme respiratorii preexistente să părăsească imediat orașul. Cu toate acestea, 11 persoane, toate în vârstă și cu probleme cardiace sau astm, erau deja moarte.

Majoritatea locuitorilor au încercat apoi să evacueze, dar smogul dens și traficul crescut au îngreunat plecarea. Mii de oameni au luat cu asalt spitalele atunci când au întâmpinat dificultăți de respirație. Abia pe 31 octombrie Zinc Works și-a încetat activitatea. Mai târziu în acea zi, ploaia a căzut peste Donora și a dispersat poluanții. Până atunci, alte nouă persoane muriseră deja.

Dezastrul provocat de smogul de la Donora a primit atenția națională atunci când a fost relatat de Walter Winchell în emisiunea sa radiofonică. În urma acestui incident, poluarea aerului a devenit în cele din urmă o problemă de interes public; incidentul a dus la adoptarea Legii privind aerul curat din 1955. Uzinele de zinc din Donora și-au încetat activitatea în 1957. Deși tipurile de poluanți vizibili grei responsabili pentru decesele din Donora au fost acum în mare parte interzise și eliminate, poluanții invizibili, cum ar fi ozonul, rămân o amenințare pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice.

Ani mai târziu, cercetările și activismul unui elev de liceu din localitate au determinat Comisia de Istorie și Muzeu din Pennsylvania să plaseze o placă comemorativă în Donora în memoria victimelor.

Registration

Aici iti poti reseta parola