Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 30 septembrie 1954: USS Nautilus – primul submarin nuclear din lume – este pus în funcțiune
Articole online

30 septembrie 1954: USS Nautilus – primul submarin nuclear din lume – este pus în funcțiune

submarin

30 septembrie 1954: USS Nautilus – primul submarin nuclear din lume – este pus în funcțiune

Nautilus a fost construit sub conducerea căpitanului Hyman G. Rickover, un strălucit inginer de origine rusă care s-a alăturat programului atomic american în 1946. În 1947, el a fost pus la conducerea programului de propulsie nucleară al marinei și a început să lucreze la un submarin atomic. Considerat un fanatic de către detractorii săi, Rickover a reușit să dezvolte și să livreze primul submarin nuclear din lume cu ani înainte de termen. În 1952, chila lui Nautilus a fost pusă de președintele Harry S. Truman, iar la 21 ianuarie 1954, prima doamnă Mamie Eisenhower a spart o sticlă de șampanie pe prova acestuia în momentul în care a fost lansat în râul Tamisa la Groton, Connecticut. Pus în funcțiune la 30 septembrie 1954, a funcționat pentru prima dată cu energie nucleară în dimineața zilei de 17 ianuarie 1955.

Mult mai mare decât submarinele diesel-electrice care l-au precedat, Nautilus se întindea pe o lungime de 97 de metri și avea o greutate de 3.180 de tone. Putea rămâne scufundat pentru perioade aproape nelimitate, deoarece motorul său atomic nu avea nevoie de aer și doar de o cantitate foarte mică de combustibil nuclear. Reactorul nuclear alimentat cu uraniu producea aburi care acționau turbinele de propulsie, permițându-i lui Nautilus să se deplaseze sub apă la viteze de peste 20 de noduri.

În primii săi ani de serviciu, USS Nautilus a doborât numeroase recorduri de călătorie cu submarinul, iar în august 1958 a realizat prima călătorie sub Polul Nord geografic. După o carieră de 25 de ani și aproape 500.000 de mile parcurse, Nautilus a fost scos din uz la 3 martie 1980. Desemnat în 1982 drept monument istoric național, primul submarin nuclear din lume a fost expus în 1986 ca nava istorică Nautilus la Muzeul Forțelor Submarine din Groton, Connecticut.

Registration

Aici iti poti reseta parola