Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > 30 decembrie 1942: Armata 4 română a fost aproape distrusă
Articole online

30 decembrie 1942: Armata 4 română a fost aproape distrusă

Ion Antonescu

30 decembrie 1942: Armata 4 română a fost aproape distrusă

Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, distinsul istoric Alesandru Duțu expune situația dificilă în care se afla Armata Română în timpul campaniei din URSS, pe Frontul de Est. Redăm mai jos notele istoricului militar.

Joachim von Ribbentrop cere lui Manfred von Killinger să explice lui Ion Antonescu că Hitler fost ,,adânc indignat în urma luării la cunoştinţă despre fuga lui Horia Sima în străinătate din internare şi din Germania” şi că ,,a dat imediat cele mai severe dispoziţiuni ca odată găsit, Sima să fie transportat din nou în Germania”. 

În perioada următoare, Serviciul de Siguranţă al Reich-ului a reuşit să dea de urma lui Horia Sima la Roma, arestându-l şi readucându-l în Germania. 

Mihai Antonescu informează pe René de Weck că a întărit ,,serviciile de supraveghere la frontiere şi la garnizoanele din interior” (pentru a împiedica o eventuală sosire în România a lui Horia Sima) şi că a arestat 1 700 de legionari. 

Generalul Ilie Şteflea informează pe feldmareşalul Erich von Manstein că Armata 4 română a fost aproape distrusă şi cere ca resturile să fie regrupate pentru refacere la sud de valea Manici: ,,După 2 zile de întreruperea transmisiunilor cu Armata 4, azi am primit următoarele informaţiuni: 1. Unităţile Armatei 4 au executat ordinul primit de la Armata 4 blindată de a rezista pe poziţiile ordonate, chiar în cazul când sunt încercuite. 2. Rezultatul acestor operaţiuni a fost distrugerea totală a elementelor care mai rămăseseră din Armata 4, de către carele de luptă inamice. Tot astfel, toată artileria grea a Corpului VII armată şi un divizion de artilerie grea a Corpului VI armată au fost pierdute. 3. Acum se vede precis câtă dreptate am avut noi când am cerut ca unităţile noastre, lipsite total de apărare anticat, să nu primească lupta cu masa de care inamice… 6. Am raportat domnului mareşal Antonescu în acest moment că printr-o întrebuinţare necorespunzătoare dotării a forţelor noastre de către Armata 4 blindată au fost distruse şi ultimele rămăşiţe”. 

A doua zi, tot generalul Ilie Şteflea avea să informeze că în urma luptelor duse în Stepa Kalmucă din Divizia 1 infanterie au mai rămas 200 – 300 de oameni şi 2 – 3 baterii de artilerie, din Divizia 4 infanterie circa 250 de militari şi 10 tunuri, din diviziile 2 şi 18 infanterie un batalion de infanterie redus, o companie de pompieri, două baterii de artilerie de câmp şi o baterie de artilerie grea, din diviziile 5 şi 8 cavalerie două escadroane reduse şi două baterii de artilerie.

În Caucaz, comandanții români interzic executarea de trageri asupra dispozitivului inamic în noaptea de Revelion.

Registration

Aici iti poti reseta parola